Prelep ruža slavski kolač

Ruža slavski kolač nije komplikovan za pripremu, a vazdušast je i predivnog izgleda.

prt scr / yt/ Dobriana Dimova

Sastojci:

  • 1 kocka (42 g) svežeg kvasca 
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta (2 žumanca za mazanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • 1,2 kg brašna

Pogledajte kako se pravi:

Recept za ruža slavski kolač:

Kako biste napravili ruža slavski kolač prvo zamesite testo, ostavite da naraste, pa ga oblikujte. Podelite ga na 6 lopti, svaka od po 190 g. Svaku loptu pojedinačno prebacite na pobrašnjenu površinu pa izmesite oklagijom oko šest puta. Razvučeno testo premažite žumancetom. Ponovite sa preostalim loptama testa. Pa ih razvučene u palačinke ređajte jednu preko druge, tako što ćete svaku da premažete jajetom.

Kada sve poređate jedno preko drugog razvucite oklagijom. Isecite na četiri dela po sredini, pa svaki deo još presecite na pola, pa opet na pola, dok ne dobijete trougliće. Svaki trouglić testa uvijte u ružicu, pa ih slažite na okrugli pleh obložen papirom za pečenje, u krug. Premažite žumancima pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Izvadite iz rerne kada je gotovo i premažite odozgo puterom. Možda ćete želeti da napravite i slavski kolač sa suvim grožđem.

Pročitajte kao se pravi najlepši pleteni slavski kolač

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

PROVEDI SLAVSKE PRIPREME UZ OMILJENI KULINARSKI SERIJAL "MAJKE I SNAJKE": Nauči da praviš slavski kolač kao pravi profesionalac  Kurir TV

StvarUkusa