Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 2 jajeta + 1 belance
- 2 kašike jogurta
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 300 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 11 g suvog kvasca
- oko 40 g maslaca
- 750 g brašna
- 1 žumance + 1 kašika mleka za mazanje hleba
- 100 g susama za dekoraciju
Pogledajte kako se pravi:
Recept za slavski kolač:
Kako biste napravili ovaj slavski kolač napravite udubljenje u brašnu koje ste sipali u činiju i počnite da dodajete sastojke, jedan po jedan. Mešajte da se sjedine. Kada dobijete testo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i dobro izmesite. Napravite loptu od testa i premažite ga uljem, vratite u činiju, pokrijte i ostavite da se digne. Kada se digne izbacite ga na radnu površinu i isecite na komadiće.
Šest komadića treba da budu srednje veličine, tri velika i jedan mali. Od svakog komada oblikujte loptu. Pleh prečnika 28 cm obložite papirom za pečenje i ređajte kugle srednje veličine koje ste prethodno natopili u vodu pa u susam. Poređajte ih u krug. Tri velike kugle razvaljajte u palačinke, debljine 1 cm. Svaku premažite jajetom i ređajte jednu na drugu. Razvaljajte ih oklagijom na veličinu tepsije, pa isecite krug an osam trouglova. Svaki trougao savijte i spojite u širem delu, pa ubacujte između kugli u tepsiji.
Poslednju malu kuglu razvaljajte na pravougaonike i isecite na tri trake, pa upletite pletenicu, savijte je u oblik ruže i ubacite u centar pleha. Ostavite da se sve digne pa premažite jajima. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. Premažite maslacem na kraju. Možda ćete želeti da napravite i prelep ruža slavski kolač.
Pročitajte kako se prave najlepši ukrasi za slavske kolače
BONUS VIDEO
StvarUkusa