Recept za najbolje slavsko žito sa orasima

Ukoliko volite žito, ovaj recept će vas oduševiti, a možete da ga pravite i kada nije slava.

Shutterstock

Sastojci:

  • 350 g pšenice
  • 350 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 1/2 kašičice vanilinog šećera
  • muskatni oraščić
  • 1/4 kašičice cimeta

Recept za najbolje slavsko žito:

Žito dobro očistite i isperite pod mlazom vode. Stavite ga u veću šerpu i ostavite da provri. Kad provri, pustiti da ključa par minuta, prospite vodu i sipajte svežu hladnu vodu, pa ponovite postupak. Ostaviti da opet provri, bacite vodu, sipajte opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uradite četiri puta.

Kada četvrti put voda prokuva, skinite šerpu sa vatre, stavite na hladno mesto, poklopite poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena. Nakon toga procedite žito i sačuvajte 200 ml tečnosti. Sameljite žito.

Pomešajte mleveno žito, mlevene orahe i malo šećera. Dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah. Ukoliko želite dodajte malo vode od kuvanja i još šećera. Servirajte i ukrasite komadima oraha ili drugim koštunjavim plodovima. Možda ćete želeti tradicionalni recept za slavsko žito.

Pročitajte i recept za najbolje slavsko žito za Svetu Petku

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

SVE JE SPREMNO ZA VESELJE! Živojinovići slave Aranđelovdan, a evo ko je zavijao SARME! Žito, vino, sveća i ikona na stolu (FOTO)  Instagram

StvarUkusa