Sastojci:
- 350 g pšenice
- 350 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 1/2 kašičice vanilinog šećera
- muskatni oraščić
- 1/4 kašičice cimeta
Recept za najbolje slavsko žito:
Žito dobro očistite i isperite pod mlazom vode. Stavite ga u veću šerpu i ostavite da provri. Kad provri, pustiti da ključa par minuta, prospite vodu i sipajte svežu hladnu vodu, pa ponovite postupak. Ostaviti da opet provri, bacite vodu, sipajte opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uradite četiri puta.
Kada četvrti put voda prokuva, skinite šerpu sa vatre, stavite na hladno mesto, poklopite poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena. Nakon toga procedite žito i sačuvajte 200 ml tečnosti. Sameljite žito.
Pomešajte mleveno žito, mlevene orahe i malo šećera. Dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah. Ukoliko želite dodajte malo vode od kuvanja i još šećera. Servirajte i ukrasite komadima oraha ili drugim koštunjavim plodovima. Možda ćete želeti tradicionalni recept za slavsko žito.
Pročitajte i recept za najbolje slavsko žito za Svetu Petku
BONUS VIDEO
StvarUkusa