Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 1/2 praziluka
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- biber, po ukusu
- 2 kašike peršuna
- ulje
- 500 g kora
- 100 ml kisele vode
Recept za posnu pitu sa plavim patlidžanom:
Kako biste napravili ovu pitu, oljuštite plavi patlidžan i isecite ga na kockice. U ključaloj, posoljenoj vodi ga kuvajte desetak minuta, pa ga isperite hladnom vodom i ocedite.
Sitno iseckajte crni luk i ispržite ga u ulju, pa mu dodajte i sitno iseckani praziluk i rendanu šargarepu. Ubacite i sitno iseckani beli luk i na kraju plavi patlidžan. Pržite, a na kraju začinite solju i biberom. Ubacite peršun i začine po želji.
Vatrostalnu posudu podmažite sa malo ulja i na dno stavite dve kore za pitu, pa ih premažite kiselom vodom. Zatim rasporedite fil, pa dve kore izgužvane stavite preko fila i opet ih premažite kiselom vodom. Ponovite postupak dok ne istrošite materijal i završite sa korama prelivenim kiselom vodom.
Pecite pitu na 180 C oko sat vremena. Nakon što je pečena prekrijte je krpom i ostavite da se ohladi. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu slavsku pitu sa povrćem.
Pročitajte kako se pravi slavska pita sa krompirom za Svetog Nikolu
BONUS VIDEO
StvarUkusa