Ako ste i vi, kao i većina domaćica u nedoumici šta da pripremite kao predjelo za Mitrovdan, ne očajavajte, jer imamo sjajan predlog za vas. Kuglice od sira su jednostavno, ukusno, a pre svega dekorativno jelo koje će savršeno upotpuniti vašu slavsku trpezu.
Osnova od sira i pavlake savršeno se uklapa sa različitim posipima, od mlevenog kikirikija, do susama, maka i seckanog vlašca. Idealno se slažu uz meze kao što su šunka i pečenica, ali i kao osvežavajući prilog uz slavsko pečenje. U zavisnosti od toga u šta ih valjate, imate mogućnost da dobijete pravu lepezu boja koje će dodatno ulepšati vaše slavsko posluženje.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: slavski recept
Porcije/Količina: 20-40 kuglica (u zavisnosti od veličine)
Vreme pripreme: 30 minuta (plus 10 minuta za hlađenje)
Težina: lako
Sastojci:
Kuglice od sira:
- 400 g sitnog sira
- 200 g krem sira
- 90 g kisele pavlake
- so i biber po ukusu
Posip (po izboru):
- 100 g neslanog, mlevenog kikirikija
- 100 g susama
- 100 g maka
- 50 g vlašca
- 20-30 g tucane ljute paprike
Priprema:
1. korak: Priprema smese
U posudi dobro promešajte sitan sir, krem sir i kiselu pavlaku.
2. korak: Hlađenje smese
Pripremljenu smesu ostavite 10 minuta u frižideru da se stegne.
3. korak: Spremanje posipa
Dok je smesa u frižideru, možete pripremiti posipe. Sameljite kikiriki, tostirajte susam, iseckajte vlašac ili pripremite druge sastojke po želji.
4. korak: Formiranje kuglica
Kašičicom uzimajte željenu količinu smese koju ste izvukli iz frižidera - preporučljivo je da pravite kuglice veličine manjeg oraha, jer ćete tako dobiti savršenu ravnotežu ukusa.
5. korak: Valjanje kuglica
Jedan deo kuglica valjajte u kikiriki, drugi u susam, a treći u neki od drugih sastojaka po želji.
6. korak: Serviranje
Servirajte kuglice od sira na posebnom tanjiru ili ga dodajte na poslužavnik sa mezeom.
Ako vam se dopadaju kuglice sa sirom, obavezno probajte i slane rafaelo kuglice sa piletinom i kikirikijem.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.