Najbolja kremasta kupus salata za Mitrovdan: 100 puta je bolja od klasične verzije na koju smo navikli

Za ovaj Mitrovdan pripremite kremastu kupus salatu i uverite se koliko nadmašuje klasičnu.
Recept za kremastu kupus salatu Foto: Shutterstock

Na mitrovdanskoj trpezi, pored pečenja, sarme i domaćeg slavskog kolača, mora se naći i dobar prilog. Ova kupus salata sa kremastim prelivom pravo je osveženje uz bogata jela – lagana, a opet puna ukusa, sa savršenim balansom između slatkastog, kiselkastog i kremastog. Jednostavna je za pripremu, a predstavlja moderniju verziju tradicionalne kupus salate koja je neizostavan deo svake slave i porodičnog ručka.

Osnovne informacije

Kuhinja: američka

Tip jela: slavsko jelo

Porcije/Količina: 8

Vreme pripreme: 15–20 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: /

Ukupno vreme pripreme: 15-20 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • 1 manja glavica kupusa, sitno iseckana ili narendana
  • 1 šargarepa, izrendana
  • 250 g majoneza
  • 50 g šećera
  • 2 kašike jabukovog sirćeta (može i obično)
  • 1 kašičica limunovog soka
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Pripremite kupus

Presecite glavicu kupusa na pola, uklonite koren, a zatim tanko isecite svaku polovinu. Možete koristiti oštar nož, rende ili seckalicu. Sitno naseckani kupus stavite u veću činiju.

2. korak: Dodajte šargarepu.

Oljuštite i izrendajte šargarepu, pa je umešajte sa kupusom.

3. korak: Napravite kremasti preliv

U posebnoj posudi pomešajte majonez, šećer, jabukovo sirće, limunov sok, so i biber. Mešajte dok ne dobijete gladak, kremast preliv.

Savet za još bolji ukus:

Dodajte kašiku kisele pavlake u preliv za još nežniju teksturu i blago osvežavajući ukus koji će savršeno pratiti svečani mitrovdanski ručak.

4. korak: Spojite sve sastojke

Prelijte mešavinu kupusa i šargarepe pripremljenim prelivom. Dobro promešajte kako bi se sve ravnomerno sjedinilo.

5. korak: Ohladite i poslužite

Salatu stavite u frižider najmanje sat vremena pre služenja. Najbolja je ako odstoji preko noći – tada kupus omekša, a ukusi se savršeno sjedine.

Ako vam treba još ideja za slavsku trpezu, isprobajte naš recept za Mitrovdansku salatu od pečenih paprika i sira.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.