Starinski recept za posne bombice od oraha: Najbolji sitni kolači za slavsku trpezu

Napravite najbolje sitne kolače za slavu po starinskom receptu za bombice od oraha.
Starinski recept za posne bombice sa orasima za slavu Foto: Shutterstock

Tražite poslastice koje su jednostavne, brze i savršene za slavsku trpezu? Ove posne bombice su upravo to – sitni slatki zalogaji koji osvajaju mirisom čokolade, aromom pomorandže i hrskavim orasima.

Idealne su i za posne dane i za svečane prilike, a posebno će se dopasti ljubiteljima sitnih kolača. Pripremite ih za Svete Vrače ili Đurđic kao sladak detalj vaše trpeze i gledajte kako nestaju sa tanjira brže nego što ste ih napravili.

 Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: slavsko jelo/sitni kolači

Porcije/Količina: oko 30 bombica

Vreme pripreme: 15-20 min

Vreme pečenja: /

Ukupno vreme pripreme: 15-20 min

Težina: lako

Sastojci:

  • Za smesu:

  • 400 g mlevenog posnog keksa
  • 300 g mlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha
  • 200 g posne čokolade
  • 250 g posnog margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 3-4 kašike soka od pomorandže
  • Za valjanje:

  • mleveni orasi

Priprema:

1. korak: Mućenje

Margarin umutiti sa šećerom u prahu dok ne postane penast.

2. korak: Dodavanje čokolade

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj i dodati u margarin. Dobro sjediniti.

Trik za još lepši miris

Ako želite još intenzivniji miris, u smesu možete dodati i malo rendane korice pomorandže ili nekoliko kapi arome vanile.

3. korak: Dodavanje ostalih sastojaka

U smesu dodati mlevene i seckane orahe, mleveni keks i sok od pomorandže. Sve pažljivo sjediniti u kompaktnu smesu.

4. korak: Oblikovanje

Oblikovati male bombice (kuglice) rukama.

5. korak: Valjanje i serviranje

Bombice uvaljati u mlevene orahe. Poslužiti odmah ili čuvati u frižideru do serviranja.

Isprobajte i naš recept za najlepše posne bajadere za Svete Vrače.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.