Najlakše posne bajadere sa kikirikijem: Malo drugačija verzija omiljenih sitnih kolača za slavu

Isprobajte malo drugačiju i najlakšu verziju omiljenih sitnih kolača za slavu - posne bajadere sa kikirikijem.
Najlakše posne bajadere sa kikirikijem Foto: Shutterstock

Mekane, bogate ukusom čokolade i kikirikija, ove posne bajadere sa kikirikijem su toliko lagane da se tope u ustima. Idealne su za slavsku trpezu, naročito za Svetog Nikolu, kada svaka domaćica želi da pripremi nešto posebno, ali jednostavno.

Još ako malo jače ispržite kikiriki, dobija se fantastična aroma koja ove bajadere čini neodoljivim. Za poslasticu koja je napravljena od skromnih sastojaka, ima neverovatno raskošan ukus.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posna poslastica / bajadere

Količina: 30-ak komada (zavisi od sečenja)

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme hlađenja: 1-2 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 20 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Za smesu:

  • 200 g šećera
  • 150 ml vode
  • 125 g posnog margarina
  • 100 g posne čokolade
  • 100 g mlevenog kikirikija
  • 50 g seckanog kikirikija
  • 200 g mlevenog posnog keksa
  • Za glazuru:

  • 200 g posne čokolade (može i manje)
  • 4 kašike ulja (može i manje)

Priprema:

1.  korak: Kuvanje sirupa

Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri. Kada provri, u sirup dodajte margarin i čokoladu. Mešajte dok se sve potpuno ne otope i pretvore u retku smesu.

Za još čokoladniji ukus:

U sirup umešajte 1 kašičicu instant kafe. Kafa pojačava ukus čokolade.

2. korak: Spajanje sastojaka

Sklonite sa vatre, pa umešajte kikiriki i keks. Masa treba da bude gusta i ujednačena.

3. korak: Formiranje bajadera

Obložite manji pleh papirom za pečenje. Prebacite smesu u pleh, utisnite je i poravnajte.

4. korak: Glazura

Otopite posnu čokoladu sa uljem, prelijte preko ohlađene smese i zagladite. Po želji je možete posuti mlevenim kikirikijem.

6. korak: Sečenje

Kada se sve dobro stegne, isecite u štanglice ili kocke i poslužite.

Ako vam treba još ideja za sitne kolače za Svetog Nikolu, bacite pogled na solunske štanglice po bakinom receptu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.