Brzi posni rolat sa spanaćem i tunjevinom za Nikoljdan: Super za spremanje u poslednji čas

Evo kako da u poslednji čas pripremite brzi posni rolat sa spanaćem i tunjevinom za Nikoljdan.
Foto: Shutterstock

Ako vam je potrebno predjelo za Svetog Nikolu koje se priprema brzo, čak i u poslednji čas, posni rolat sa spanaćem i tunjevinom je savršeno rešenje.

Nežna zelena kora unosi osvežavajuću boju među slavske đakonije, dok kremasti fil daje punoću ukusa kojoj je teško odoleti. Ovaj rolat je lagan, sočan i dovoljno efektan da se izdvoji na stolu, a da pri tom ne zahteva mnogo vremena ni truda.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno predjelo

Porcije/Količina: 8–10 parčića

Vreme pripreme: oko 20 minuta

Vreme pečenja i hlađenja: 10 minuta pečenja + 3 sata hlađenja

Ukupno vreme pripreme: oko 3 sata i 30 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • Za koru:

  • 150 g glatkog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g smrznutog spanaća u briketima
  • 200 ml kisele vode
  • 2 kašike ulja
  • Za fil:

  • 1 konzerva tunjevine
  • 100 g posnog majoneza
  • malo suvog origana, po ukusu

Priprema:

1. korak: Otapanje spanaća

Smrznute brikete spanaća izvadite iz pakovanja i ostavite ih da se otope na sobnoj temperaturi ili ih kratko zagrejte u mikrotalasnoj. Kada omekšaju, spanać dobro iscedite rukama ili kroz cediljku kako biste uklonili višak tečnosti. Ovaj korak je ključan da bi kora bila kompaktna i laka za rolanje.

2. korak: Mešanje suvih sastojaka

U veću činiju sipajte brašno, dodajte so i prašak za pecivo, pa sve dobro promešajte kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili.

3. korak: Dodavanje spanaća i tečnih sastojaka

U suve sastojke dodajte otopljen i isceđen spanać. Kratko promešajte, zatim postepeno dodajte kiselu vodu, mešajući dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Na kraju umešajte ulje.

4. korak: Pečenje kore

Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite u tanak sloj. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 10 minuta, dok kora blago ne porumeni i ostane elastična.

Ako žurite:

Rolat može da odstoji u zamrzivaču 20-30 minuta umesto dužeg hlađenja u frižideru, ali pazite da se ne stegne previše.

 5. korak: Hlađenje kore

Pečenu koru, zajedno sa papirom za pečenje, pažljivo uvijte u rolat i umotajte u vlažnu krpu. Ostavite da se potpuno ohladi.

6. korak: Priprema fila

Tunjevinu dobro ocedite, pa je sjedinite sa posnim majonezom i malo origana po ukusu, dok ne dobijete kremast fil.

7. korak: Filovanje i rolanje

Ohlađenu koru odmotajte, pažljivo skinite papir i premažite filom, ostavljajući mali razmak uz ivice. Ponovo urolajte, umotajte u vlažnu krpu i ostavite u frižideru nekoliko sati da se rolat stegne.

8. korak: Sečenje i serviranje

Dobro rashlađen rolat secite na kolutove i poslužite kao brzo, ukusno i efektno posno predjelo.

Isprobajte i naš recept za slani rolat sa ajvarom za Nikoljdan.

Kurir Stil/Stvar ukusa/Aleksandra Malko