Posle Uskrsa uvek ostane dosta hrane, kao i kuvanih jaja. Od ostataka možete da napravite ukusna jela, ali posle par dana morate da obratite pažnju da li se nešto pokvarilo. Kuvana jaja su specifična jer se ona brže kvare od svežih, a takođe treba da znate i kako da ih čuvate da bi im produžili rok trajanja. U nastavku teskta pročitajte gde se čuvaju, ali i koliko dugo. 

Kako pravilno čuvati kuvana jaja?

Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Kako bi sprečili da se brzo pokvare kuvana jaja čuvajte u frižideru i to 2 sata nakon kuvanja. Još je bolje ako ih čuvate u kartonskoj kutiji ili posudi koja se hermetički zatvara. 

Koliko dugo mogu izdržati kuvana jaja pre nego što se pokvare?

Ako se pravilno čuvaju, kuvana jaja mogu se držati u frižideru otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su bila u frižideru, prvo proverite da li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primetite, bacite ih.

Boja žumanceta

Ako je žumance kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje to ne znači da se pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.

Izvor: Stvar ukusa