USKRŠNJA VENAC POGAČA: Glavna zvezda svečane trpeze, a ne morate da budete posebno vešti da biste je napravili

Uskršnja pogača po ovom receptu biće mekana kao duša i savršen ukras svake trpeze.

Printscreen/Instagram/Slatka domaćica

Uskršnja pogača se pravi rano ujutro, a u nju se utisne jaje i tako za Uskršnji doručak poslužuje uz kuvana jaja i šunku. Biće mekana kao duša, a pored toga savršeno će ukrasiti svaku prazničnu trpezu. Iako na prvi pogled izgleda komplikovano izuzetno lako se pravi, a uspeće i onima koji imaju manje iskustva u kuhinji. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 70 g putera
  • 300 ml mleka

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • susam

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. U šerpici na umerenoj temperaturi otopite puter, zatim dodajte mleko i promešajte. Ovu smesu dodajte u brašno i zamesite ručno ili ako vam je lakše uz pomoć miksera. Kada dobijete glatko testo pokrijte i ostavite na toplom da se udvostuči, otprilike oko sat vremena. Testo iseci na 8 jednakih delova, rukama formirajte štapiće, napravite pletenicu, pa zatim pletenicu spojite u krug i napravite venac. Pogaču prebacite u kalup obložen pek papirom i ostavite da odmori još 15 minuta. U venac ustisnite jedno sveže jaje kako se ne bi spojilo prilikom pečenja. Pre pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta. Nakon pečenja kada se pogača prohladi u sredinu stavite obojeno jaje i iznesite na sto.

Izvor: Slatka domaćica