Mirisna i mekana pogača uvek unosi radost na trpezu i podseća nas na porodični ručak. Mnogi je danas ne prave jer se plaše da je mešenje pogače previše komplikovano. Mi vam predlažemo da po baka Jelinom receptu napravite jednostavnu, a ukusnu pogaču koja je mekana kao sunđer unutra, a hrskava spolja.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 20 g kvasca
- 750-800 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 30 ml maslinovog ulja
Priprema:
U toplu vodu dodajte kvasac i šećer, lepo promešajte i ostavite da se aktivira. Zatim dodajte ulje, brašno i so. Prvo dodajte 700 g brašna, pa postepeno ostatak, jer treba da zamesite srednje tvrdo testo. Pokrijte i ostavite da odmori. Na pobrašnjenoj površini još malo obradite testo i stavite u okrugli pleh koji ste obložili pek papirom. Popsrskajte mlakom vodom i pospite brašnom testo. Nožem zasecite na tri mesta trake i pokrijte, pa ostavite još 15 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 45-50 minuta.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem