Uskršnji keksići sa glazurom

Uskršnji keksići su prava praznična čarolija u svakom zalogaju.
Uskršnji keksići sa glazurom na tanjiru Foto: Printscreen/Youtube/Cookist Wow

Sastojci:

Za prhko testo:

  • 260 g mekog brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 130 g putera
  • 1 jaje
  • Malo ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 100 g belanaca
  • Par kapi limunovog soka
  • 380 g šećera u prahu

Za dekoraciju:

  • Prehrambene boje (ružičasta, ljubičasta, plava, žuta, narandžasta)
  • Šarene mrvice

Priprema:

Ovi šareni i mirisni uskršnji keksići prhke teksture pravi su praznični ukras i slatki zalogaj za celu porodicu. Dekorisani raznobojnom glazurom i šarenim mrvicama, savršeni su i za poklon i za posluženje uz kafu ili čaj.

Savet:

Ako želite savršeno ravnu glazuru, najpre oivičite keksić tankim slojem, pa ispunite sredinu, uz pomoć čačkalice za preciznost.

U velikoj posudi pomešajte brašno i šećer u prahu. Dodajte hladan puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i par kapi ekstrakta vanile, pa umesite testo dok ne postane kompaktno. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.

Nakon hlađenja, razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini i modlama u obliku uskršnjih motiva isecite keksiće. Poređajte keksiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta, dok blago ne porumene.

Za glazuru: Umutite belanca mikserom, dodajte limunov sok, pa postepeno dodajte šećer u prahu dok ne dobijete gustu, glatku smesu.

Podelite glazuru u 5 činija i obojite svaku drugom bojom (jednu ostavite belu). Prebacite glazure u kese za dekoraciju.

Na ohlađene keksiće nanesi glazuru – prvo ivice, pa unutrašnjost, i razmažite je čačkalicom za ravnomeran sloj. Dekorišite drugim bojama i šarenim mrvicama po želji. Ostavite glazuru da se stegne, pa poslužite keksiće na tacni kao šareni uskršnji desert.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Kako se farbaju jaja  Izvor: Instagram/kelsimsavage