Od Dunavskih valova, preko kolača s limunom, do kuglofa i mafina - recepata s mućenim testom ima bezbroj. Najbolje u svemu tome jeste što možete sami da budete dizajner svog kolača i da dodate u testo ili preko njega stavite šta vam duša želi.
Za pripremu "promućkanog" kolača potrebne su vam dve posude s poklopcem. U jednoj promućkajte suve, a u drugoj tečne sastojke. Zatim sve spojite.
Osnovni recept: 300 g putera penasto umutite sa 300 g šećera. Odvojite žumanca od belanaca (4 jaja oko 300 g). Žumance po žumance, uz stalno mešanje, dodajte puteru. Zatim sipajte 300 g prosejanog brašna i masu kratko mutite mikserom. Belanca čvrsto ulupajte sa prstohvatom soli i polako umešajte u masu.
Važno u pripremi: Jaja i puter moraju da budu sobne temperature. Testo će biti vazdušasto ako se puter isecka na kockice i u posebnoj posudi istopi na pari. Na taj način će se lakše penasto umutiti i umešati brašno.
Prašak za pecivo: Ukoliko je u receptu navedena veća količina brašna u odnosu na masnoću i šećer, masi dodajte još 1-2 kašičice praška za pecivo i malo sode bikarbone. Testo će zahvaljujući tome lepo da se podigne. Budite štedljivi pri upotrebi praška za pecivo, jer kolač je uvek lepšeg ukusa bez sredstava za dizanje. Sneg od dobro ulupanih belanaca polako umešajte u testo.
Varijante: Kolači od mućenog testa ubrajaju se u najomiljenije, jer mogu da se aromatizuju po volji i želji. U masu možete da dodate rum, marcipan, rendanu koru limuna ili pomorandže. Ukus će biti aromatičniji ako dodate kakao, komadiće čokolade, kandirano voće, orah, badem, lešnik... Mućeno testo prelijte šećernim prelivom.
Recept za "promućkani" kolač
Priprema ne može da bude lakša, zato je ovo testo idealno kada se pojave nenajavljeni gosti i kada nemate vremena. U posudi prosejte brašno, prašak za pecivo, kakao, dodajte šećer, mlevene orahe ili badem, poklopite i dobro promućkajte. Zatim umešajte rastopljeni puter, jaja i eventualno kafu. Masu sipajte u kalup za pečenje. Testo možete po želji da obložite komadima voća i da ga pečete. Kolač je gotov!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Lepa i srećna
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus