KAKO SE PRAVE PUTER KIFLICE: Zbog premaza će biti mekane, a obavezno uradite jednu stvar da ostanu sveže i sutradan

Puter kiflice punjene sirom su odlične za doručak ili večeru.

Cooking

Kiflice su svima omiljene bilo da su punjene sirom, džemom, kremom. Neiskusne domaćice misle da su komplikovane za pripremu i čim čuju mesi se testo, odustaju. Ali, poprilično je lako da se naprave, a garantovano će vam super ispasti ako ispratite neke korake. Obavezno ih premažite jajetom u koji ste dodali pavlaku, jer će ih to omekšati, a kako bi ostale meke i sveže i sutradan, pečene kiflice poprskajte vodom. 

Sastojci:

  • 600 g brašna 
  • 25 g kvasca
  • 1 kasicica šećera
  • 250 ml tople vode
  • 50 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • kisela pavlaka
  • so

Još:

  • oko 150-200 g krem sira
  • susam

Priprema:

Razmutite kvasac sa toplom vodom, šećerom i kašičicom brašna.Ostavite kvasac da se aktivira nekih 10-ak minuta. Dodajte polovinu prosejanog brašna, ulje, so, ostatak vode, jaje, maslac (sobne temperatutre) i kiselu pavlaku. Dobro izmešajte varjačom/kašikom. Nakon toga postepeno dodajte ostatak brašna. Umesite glatko, mekano testo. Oblikujte loptu i stavite u činiju, pa premažite uljem. Ostavite testo pokriveno, u toploj prostoriji, oko 60 minuta. Podelite na dva jednaka dela i oblikujte lopte. Jednu polovinu vratite u činiju i ostavite je pokrivenu. Drugu polovinu stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite krug. Isecite na 16 trouglova. Na svaki kraj stavite kašicicu krem sira (ili nekog drugog fila, dzema) i urolajte kiflice. Isto ponovite i sa drugom polovinom testa. Kiflice poređajte na tepsiju na koju ste stavili pek papir za pečenje. Pokrijte ih i ostavite 10 minuta. Pavlaku i jaje umutite, pa premažite kiflice i pospite susamom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190-200°C, dok ne porumene sa donje i gornje strane (oko 20 minuta). Pečene kiflice poprskajte vodom i ostavite da se ohlade. 

Izvor: Cooking