Slatki hleb sa cimetom i suvim grožđem

Jednostavni desertni hleb nije previše sladak, a možete da ga prilagođavate kada su sastojci u pitanju, po svojoj želji.

Shutterstock

Nema ukusnije stvari od domaćeg hleba, a ovaj je uz to i poslastica. Ako ne volite suvo grožđe, zamenite ga nekim drugim voćem. Možete čak i da ga tostirate i stavite odozgo parče neutralnog sira, džem ili puter i ugođaj je potpun. Ukoliko volite sami da pripremate ovakve poslastice, možda ćete želeti da napravite i hleb punjen čokoladom. Evo i kako da napravite hleb sa cimetom i suvim grožđem!

Sastojci:

  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 40 g suvog grožđa
  • 190 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 30 g putera (omekšanog)
  • 125 g šećera
  • 1 veliko jaje (sobne temperature/malo umućeno)
  • 60 ml mleka (sobne temperature)

Recept za slatki hleb sa cimetom i suvim grožđem:

Zagrejte rernu na 180C. Podmažite i pobrašnite pleh za pečenje hleba. Potopite suvo grožđe u vrelu vodu oko 15 minuta, ocedite i osušite papirnim ubrusom, ostavite sa strane. U maloj posudi pomešajte cimet i smeđi šećer, ostavite na stranu.

U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i suvo grožđe, i ostavite po strani. Mikserom mutite puter oko 1-2 minuta, a zatim dodajte šećer, jednu po jednu kašiku i mutite između dodavanja. Dodajte blago umućeno jaje i mutite otprilike 5 minuta.

Drvenom kašikom ili lopaticom naizmenično dodajte mleko i mešavinu brašna u krem od putera. Mešajte lagano dok se ne sjedine, ne preterujte. Kašikom stavite polovinu testa u prethodno pripremljen pleh, pospite polovinom smese šečera i cimeta, pa dodajte preostalo testo i takođe pospite mešavinom šećera i cimeta. Pecite oko 30-40 minuta i proverite da li je gotovo čačkalicom. Uživajte!

Pročitajte i kako se pravi banana hleb gotov za sat vremena

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Brioš punjen karamelom i orasima  Instagram/celia_oeg/cltures_sucre

StvarUkusa/L.S.