Domaći rolovani hleb sa belim lukom i peršunom

Domaći hleb sa belim lukom i peršunom se savija kao rolat. Vrlo je začinjen, aromatičan i dekorativan.

prt scr / yt / Yeast Mode

Sastojci:

Za hleb:

  • 500 g belog brašna
  • 250 ml tople vode
  • 7 g suvog kvasca (ili 25 g svežeg kvasca)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml maslinovog ulja

Za fil:

  • 150 g mekog putera sobne temperature
  • 4-5 čenova belog luka, vrlo sitno iseckanih
  • 3 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera (opciono)
  • 1 kašika sitno rendanog parmezana (opciono)

Recept za domaći rolovani hleb sa belim lukom i peršunom:

Hleb počnite da pravite tako što ćete u manjoj činiji da pomešate kvasac sa šećerom i 50 ml mlake vode. Ostavite smesu da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penasta. U veliku posudu sipajte brašno i so. U sredini napravite udubljenje i sipajte mešavinu naraslog kvasca, preostalu toplu vodu i otopljeni puter. Dobro mešajte dok ne dobijete homogeno testo.

Prebacite testo na malo pobrašnjenu površinu i mesite 10-15 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Stavite testo u blago nauljenu posudu i pokrijte ga čistom krpom. Ostavite da se diže na toplom mestu sat vremena ili dok se ne udvostruči.

U međuvremenu pripremite fil. U činiji pomešajte meki puter sa sitno seckanim belim lukom, seckanim peršunom, solju i biberom. Po želji možete dodati parmezan za bogatiji ukus. Nakon što je testo nadošlo, izvadite ga iz činije i razvucite na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm. Premažite celu površinu testa aromatizovanim puterom, pazeći da ga ravnomerno rasporedite.

Uvijte testo u rolnu, kao tortu. Dobro zatvorite ivice da puter ne iscuri tokom pečenja. Rolat možete ostaviti ceo ili ga iseći na kriške, koje možete staviti u pleh. Rolat (ili kriške) testa stavite na pleh obložen papirom za pečenje i prekrijte ga peškirom. Ostavite da fermentira još 30-40 minuta, dok ne poveća zapreminu. Premažite površinu testa sa malo rastopljenog putera za sjajniji izgled.

Zagrejte rernu na 180°C. Pecite hleb 40-50 minuta ili dok ne porumeni i dobro naraste. Ako primetite da prebrzo porumeni, možete gornji deo pokriti aluminijumskom folijom poslednjih 10 minuta pečenja. Nakon pečenja, izvadite hleb iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki 10-15 minuta pre nego što ga isečete. Možda ćete želeti da napravite i fugasu, hleb iz Provanse.

Pročitajte kako se pravi tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako se pravi hleb sa belim lukom  Instagram/foodiies_lifee

StvarUkusa