Kako da napravite raženi hleb

Raženi hleb je idealan za svaki dan, može da traje par dana i pravi se sa semenkama kima koje mu daju dodatnu aromu.

Shutterstock

Sastojci:

  • 384 g brašna
  • 96 g raženog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice instant kvasca
  • 1 kašika semena kima
  • 395 g mlake vode
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike maslinovog ulja, podeljeno
  • omekšani puter, za podmazivanje

Recept za raženi hleb:

Kako biste napravili raženi hleb, u velikoj posudi umutite brašno, so, instant kvasac i semenke kima. U drugoj posudi umutite vodu i med dok se med ne rastvori. Dodajte smesu meda u smesu brašna, a zatim 1 kašiku ulja. Pomoću gumene lopatice mešajte dok se tečnost ne upije i sastojci ne formiraju lepljivu kuglu testa.

Pokrijte činiju vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže 2 do 3 sata, dok se testo ne udvostruči. Zagrejte rernu na 190 C. Pleh dimenzija 23×13 cm obilno podmažite omekšanim puterom.

Kada se testo udvostruči, pokapajte preostalu kašiku maslinovog ulja preko površine testa i utrljajte rukom. Okrenite loptu testa tako da strana ulja bude dole. Umotajte ga u kolut ili u obliku vekne, a zatim ga prebacite na pripremljenu posudu sa šavom nadole.

Pustite da se testo diže na radnoj površini 45 minuta do sat vremena ili dok ne naraste do 3 cm iznad tepsije. Prebacite pleh u rernu i pecite 45 minuta, ili dok hleb ne porumeni. Izvadite pleh iz rerne i okrenite veknu na rešetku za hlađenje. Pustite da se ohladi najmanje 30 minuta pre sečenja. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan hleb od krompira.

Pročitajte kako se pravi bezglutenski kukuruzni hleb

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za originalnu italijansku fokaču  Instagram/betweenespressoandprosecco

StvarUkusa