Kako da napravite najbolji domaći somun

Domaći somun možete da jedete uz pljeskavice, burgere ili za bilo koji obrok. Ima najlepšu koricu i najbolji je kada je topao.

shuttertock

Sastojci:

  • 2 kašičice instant suvog kvasca
  • 480 ml tople vode
  • 4 kašike ulja plus dodatak za premazivanje
  • 780 g brašna za hleb plus dodatak za valjanje
  • 1 ½ kašičica šećera
  • 1 ½ kašičica kuhinjske soli

Recept za domaći somun:

Za domaći somun stavite kvasac u veliku posudu i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite 5 minuta, dok se na vrhu vode ne pojavi pena. Dodajte ulje, brašno, šećer i so u mešavinu kvasca. Mesite testo rukama, dok se ne sjedini. Kada se sjedini, nastavite da mesite 10 minuta. Smesa će biti prilično lepljiva, pa ako mesite ručno, dobro je da ruke i radnu površinu premažete sa malo ulja da se ne lepi.

Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podelite testo na 12 jednakih delova. Oblikujte kuglice i stavite ih na dasku, prekrijte vlažnom krpom da se odmore nekoliko minuta. Uzmite jednu od loptica testa i razvaljajte je u oblik somuna, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm.

Premažite ili poprskajte tiganj sa malo ulja i stavite na jaču vatru da se zagreje. Prebacite somun par puta između ruku, da se strese višak brašna, a zatim stavite u tiganj. Pecite oko 60-90 sekundi, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Zatim okrenite i pecite još minut. Dok se peče, pripremite sledeći somun. Kada završite, poslažite somune na tanjir i prekrijte krpom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći somun od samo tri sastojka.

Pročitajte kako se pravi lagani somun bez kvasca

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za originalnu italijansku fokaču  Instagram/betweenespressoandprosecco

StvarUkusa