Srbi obožavaju da jedu proizvode od testa, a pored kiflica postoje i druga ukusna peciva, a naš današnji predlog je mini bavrasko pecivo. Ono što razlikuje ovo pecivo od drugih je to što se kratko kuvaju u ključaloj vodi, a onda se peku. Neverovatno je mekano iznutra, a spolja tvrđe. Možete da služite za doručak uz ajavar ili namaz od feta sira.

Sastojci:

  • Za testo:
  • 500 g brašna
  • 320 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 25 g kvasca 
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje 
  • susam ili mak
  • Još: 
  • 1 l vode 
  • 3 kašike sode bikarbone

Recept za mini bavarsko pevico:

U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i 80 ml tople vode, pa ostavite da se aktivira. Dodajte prosejano brašno, so, maslinovo ulje i preostalu vodu. Umesite glatko testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odstoji nekih 15-20 minuta. Zatim podelite testo na 6 jednakih delova, pa svaki deo razvucite u tanju zmijicu i isecite manje komade. U šerpi pomešajte vodu sa sodom bikarbonom, pa kada proključa ubacite mini bavarsko pecivo na 10-15 sekundi. Ocedite i poređajte na pleh obložen pek papirom. Premažite mini bavarsko pecivo umućenim jajetom i pospite susamom ili makom (ili nečime po želji). Pecite mini bavarsko pecivo u zagrejanoj rerni na 220°C oko 15 minuta. 

Pročitajte i ovo: Napravite bavarsko pecivo kod kuće

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Pecivo u obliku školjke sa tikvicama i sirom

(StvarUkusa/S.B.)