Gibanica je naša najpoznatija pita, ali jednom kada probate ovu mekanu i hrskavu pitu sa sirom stalno ćete praviti.
Ukus je fantastičan, a možete da je poslužite sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 g putrera
- 600 g sitnog sira
- 2 belanca
- 30 g griza
- 1/2 kašičice sirćeta
- 270 ml vode
- prstohvat soli
- 2 žumanca
Priprema:
Pomešajte brašno, vodu, so i sirće. Umesite testo i podelite na 10 jednakih delova. Oblikujte loptice, a zatim razvucite oklagijom što tanje. Premažite puterom, pa preklopite. Prvo po dužini, pa po širini. Zamotajte svaki deo u providnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.
Pomešajte sir i belanca, pa dodajte griz. Sve dobro sjedinite.
Testo razvucite tanko, da bude dimenzija 20x20 i stavite sir na redinu, pa preklopite ivice ka unutra da dobijete kvadrat.
Ređajte u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim žumancima i pecite na 220°C nekih 20 minuta.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs