Danas domaće kiflice možete i da kupite, ali nema nište lepše nego kada ih sami napravite. Mnoge domaćice izbegavaju da pripremaju peciva, jer misle da je mešenje testa komplikovan proces i da im to neće uspeti. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za mekane domaće kiflice koje će uspeti i početnicima u kuhinji. Naš predlog je da ih napravite slane, a da ih napunite slaninom, sirom i mladim lukom. Obavezno kiflice pecite sa puterom jer će to osigurati da budu mekane i sutradan.
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1/2 l toplog mleka
- 1 kg brašna
- 2 kašičice soli
- 1 čaša ulja
- Za punjenje:
- 250 g feta sira
- 150 g slanine
- 2 veze mladog luka
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- susam ili kim
- 200 g putera
Recept za najmekše kiflice sa sirom, slaninom i mladim lukom:
U šerpi izmrvite feta sir, pa dodajte seckani mladi luk, kao i seckanu proprženu slaninu. Sve lepo sjedinite. U šerpi zagrejte mleko, ali nemojte da sačekate da proključa. Treba da bude toplo. Zatim ga sipajte u posudu i dodajte šećer, kao i mrvljeni kvasac. Dobro promešajte i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte postepeno dodajte prosejano brašno, so i sipajte ulje. Umesite mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Nakon toga podelite testo na 5 delova, pa oblikujte loptice. Uzmite jednu lopticu i razvucite u obliku kruga. Ostale loptice pokrijte krpom. Zatim isecite trouglove i nafilujte sirom sa slaninom i mladim lukom. Urolajte i poređajte na pleh koji ste obložili pek papirom. Premažite umućenim jajetom, pa pospite susamom ili kimom. Na svaku kiflicu stavite parče putera i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C nekih 20 minuta, pa izvadite i ostavite da upiju puter.
Pročitajte i ovo: Kupus kiflice punjene sirom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.