Domaća pletenica sa šećerom

Pletenica sa šećerom je omiljena užina svim generacijama, a sada možete da isprobate i domaći recept.

Print screen / Instagram / kiaralic96

Sastojci:

  • 10 g brašna  plus 50 ml mleka
  • 200 g brašna 
  • 140 ml hladnog mleka iz frižidera 
  • 7,5 g svežeg pivskog kvasca 
  • 25 g šećera 
  • 3 g soli 
  • 25 g masti

Pogledajte kako se pravi domaća pletenica sa šećerom:

This browser does not support the video element.

Recept za domaću pletenicu sa šećerom  Instagram/kiaralic96

Recept za domaću pletenicu sa šećerom:

Za ovo pecivo, prvo pomešajte 10 g brašna i 50 ml mleka i mešajte na laganoj vatri žičanom mutilicom, dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se hladi u frižideru 2-4 sata. Pomešajte hladno mleko, pivski kvasac, brašno i šećer i dobro mesite. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu, a zatim dodajte mešavinu brašna i mleka i mesite dok se ne sjedini.

Ostavite u frižideru 15 minuta, posolite i izmesite, pa ponovo ostavite u frižideru na 15 minuta. Dodajte nekoliko komadića svinjske masti i mesite testo. Prebacite na dasku za pecivo, izmesite i ostavite da nadođe u posudi namazanoj puterom, najmanje 2 sata. Kada istekne vreme, podelite na vekne od 80-85 g, izmesite ih i ostavite da se ponovo dižu 30-40 minuta.

Od komada testa ispletite pletenice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, poklopite i ostavite da se diže oko 40 minuta. Kada se udvostruče, premažite pletenice mlekom i pecite na 170º u rerni 13-15 minuta. Čim budu gotove, izvadite ih iz rerne i premažite površinu mlekom da budu veoma mekane. Sačekajte 4-5 minuta, ponovo premažite površinu vodom i umočite u šećer, lagano pritiskajući. Uživajte! Ako ste ljubitelj peciva, možda ćete želeti da napravite i domaće slance bolje nego iz pekare.

Pročitajte i kako se pravi slatko dansko pecivo sa krem sirom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Pecivo punjeno belim mesom  Instagram/ kooki_lovescooking

StvarUkusa