Sastojci:
- 490 g mešavine hlebnog brašna bez glutena, plus još za posipanje
- 2 kašičice instant kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 ½ kašičica soli
- 300 ml tople vode
- 84 g putera na sobnoj temperaturi
- smesa od melase (750 ml vode, 1 kašika melase i 1 kašičica soli)
- 1 jaje na sobnoj temperaturi umućeno sa 1 kašikom mleka
- semenke za posipanje
Recept za domaće bezglutenske đevreke:
Za ovo poznato pecivo, prvo zagrejte rernu na 200 ° C. Veliki pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite na stranu. U poklopljenom loncu proključajte 750 ml vode, 1 kašika melase i 1 kašičica soli, na jakoj vatri.
Napravite testo tako što ćete brašno za hleb, kvasac i šećer da umutite mikserom. Dodajte so i umutite da se dobro sjedini. Dodajte vodu i puter i mesite testo na pobrašnjenoj površini. Ubacite ga u činiju, prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider da se ohladi 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, pa ga prebacite na podlogu koju ste malo posuli brašnom za hleb.
Pospite testo vrlo lagano sa još brašna i umesite ga nekoliko puta dok ne postane glatko. Koristeći strugač ili oštar nož, podelite testo na 8 jednakih delova. Oblikujte komade u krugove testa i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje na udaljenosti od oko 5 cm jedan od drugog. Stavite pobrašnjen prst u sredinu svakog kruga testa, pritisnite ga do dna i pomerajte se kružnim pokretima da biste napravili rupu.
Testo kuvajte u smesi od melase 45 minuta, lagano okrećući. Vratite ih na pleh, premažite ih razmućenim jajetom i pospite semenkama. Pecite ih u sredini rerne, oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i đevrek punjen sirom.
Pročitajte kako se prave domaći slanci bolji nego iz pekare
BONUS VIDEO
StvarUkusa