Domaći bezglutenski đevreci

Đevreci bez glutena su vazdušasti i vrlo ukusni, rado ćete da ih pravite za doručak.

Shutterstock

Sastojci:

  • 490 g mešavine hlebnog brašna bez glutena, plus još za posipanje
  • 2 kašičice instant kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 ½ kašičica soli
  • 300 ml tople vode
  • 84 g putera na sobnoj temperaturi
  • smesa od melase (750 ml vode, 1 kašika melase i 1 kašičica soli)
  • 1 jaje na sobnoj temperaturi umućeno sa 1 kašikom mleka
  • semenke za posipanje

Recept za domaće bezglutenske đevreke:

Za ovo poznato pecivo, prvo zagrejte rernu na 200 ° C. Veliki pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite na stranu. U poklopljenom loncu proključajte 750 ml vode, 1 kašika melase i 1 kašičica soli, na jakoj vatri.

Napravite testo tako što ćete brašno za hleb, kvasac i šećer da umutite mikserom. Dodajte so i umutite da se dobro sjedini. Dodajte vodu i puter i mesite testo na pobrašnjenoj površini. Ubacite ga u činiju, prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider da se ohladi 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, pa ga prebacite na podlogu koju ste malo posuli brašnom za hleb.

Pospite testo vrlo lagano sa još brašna i umesite ga nekoliko puta dok ne postane glatko. Koristeći strugač ili oštar nož, podelite testo na 8 jednakih delova. Oblikujte komade u krugove testa i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje na udaljenosti od oko 5 cm jedan od drugog. Stavite pobrašnjen prst u sredinu svakog kruga testa, pritisnite ga do dna i pomerajte se kružnim pokretima da biste napravili rupu.

Testo kuvajte u smesi od melase 45 minuta, lagano okrećući. Vratite ih na pleh, premažite ih razmućenim jajetom i pospite semenkama. Pecite ih u sredini rerne, oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i đevrek punjen sirom.

Pročitajte kako se prave domaći slanci bolji nego iz pekare

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Brioš punjen karamelom i orasima  Instagram/celia_oeg/cltures_sucre

StvarUkusa