Đevrek je testo koje se često kupuje, ali priprema je jednostavna i može svako da ga napravi. Umesite mekano testo i oblikujte krug, pa isepcite u rerni. Ali ovaj put umesto običnog đevreka ispecite sa sirom. Ukus je fantasičan, a može da se služi u bilo koje doba dana, kao obrok ili užina. 

Sastojci: 

  • Za testo:
  • 440 g brašna
  • 2 suvog kvasca ili 25 g svežeg
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 80 ml tople vode
  • 180 ml toplog mleka
  • 1 jaje 
  • 60 g putera
  • Za punjenje:
  • 60 g putera
  • 100 g čedar sira
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje 
  • morska so
  • susam ili mak 

Recept za đevrek punjen sirom:

U posudi pomešajte kvasac, toplu vodu i šećer. Lepo promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i so, toplo mleko, jaje i istopljen puter. Umesite testo, stavite u nauljenu posudu i pokrijte provdinom folijom. Ostavite da nadođe nekih sat vremena na toplom mestu. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite u pravougaonik dimenzija 40x30 cm. Dve trećine testa premažite sa 30 g putera sobne temeprature. Preko pospite 50 g rendanog čedar sira. Preasvijte prvo čistu stranu testa do sredine, pa preklopite drugom stranom testa. Razvucite, pa premažite preostalim puterom isto 2/3 testa i pospite preostalim rednanim sirom. Ponovo preklopite testo na isti način, prvo čistim delom do sredine, pa preklopite drugom stranom testa. Ponovo razvucite, pa isecite na 8 traka. Svaku traku uvijte i spojite krajeve tako da dobijete krug sa šupljinom na sredini. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte krpom i ostavite da nadođu nekih pola sata. Premažite umućenim jajetom i pospite solju i susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Posni đevrek kao iz pekare

BONUS VIDEO: 

Instagram/ kooki_lovescooking Pecivo punjeno belim mesom

StvarUkusa/S.B.