Napravite domaće pecivo sa hrskavom koricom i mekanom sredinom po bavarskoj recepturi. Ove đevreke možete jesti bez ičega samo uz čašu jogurta, a možete da ih služite sa omiljenim namazom i suhomesnatim proizvodima.

Sastojci:

Za testo za pecivo:

  •  1 šolja mlake vode
  • 1 kašika aktivnog suvog kvasca
  • 1 kašika meda
  • 1 šolja brašna od celog zrna
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja ovsenog brašna
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašika ulja

Za kuvanje đevreka:

  • 2-3 litre vode

Za preliv đevreka:

  • 1 jaje, umućeno
  • 3 supene kašike susama

Priprema:

U činiji umutite toplu vodu, kvasac i med. Ostavite na stranu 5 minuta. U velikoj posudi pomešajte brašno od celog pšeničnog zrna, belo brašno, ovseno brašno i so. Dodajte mešavinu kvasca u mešavinu brašna i mešajte dok se samo ne sjedini. Sipajte ulje i mesite testo 10 do 15 minuta, dok testo ne postane glatko. 
Od testa oblikujte loptu i stavite je u činiju. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu 60 do 90 minuta dok se testo ne udvostruči. Prebacite testo na radnu površinu i podelite na 8 jednakih delova. Svaki komad testa oblikujte u okruglu loptu.
Probušite rupu u sredini svake kuglice, a zatim napravite rupu šire da biste formirali đevrek. Ponovite sa svim loptama. Pokrijte đevreke kuhinjskom krpom i ostavite ih da se odmore 10 do 15 minuta.
Zagrejte rernu na 180 C. Obložite pleh papirom za pečenje. U velikom loncu dovedite vodu do ključanja. Smanjite vatru tako da voda lagano ključa. Stavite đevreke u vodu, 3 do 4 odjednom, u zavisnosti od veličine vašeg lonca. Pecivo kuvajte 30-60 sekundi sa svake strane. Izvadite đevreke iz vode i stavite ih na pleh. Vrhove kuvanih peciva premažite mućenim jajima i pospite susamom.
Pecite đevreke 20-25 minuta, ili dok ne porumene, a zatim ih prebacite na rešetku da se ohlade i uživajte!

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE