Sastojci:
- 500 g višenamenskog brašna
- 78,86 g granuliranog šećera
- 20 g aktivnog suvog kvasca
- 2 1/4 kašičice soli
- 284 g putera, hladnog
- 244 ml mleka, hladnog
- 1 veliko jaje umućeno sa kašičicom ili dve vode
Recept za domaće kroasane:
Za ove kroasane stavite brašno, šećer, kvasac i so u veliku posudu i umutite dok se ne sjedine. Nasecite puter na kriške i ubacite u mešavinu brašna. Dodajte mleko i mešajte dok se ne formira čvrsto testo. Umotajte testo u najlonsku foliju i ohladite 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u dugački pravougaonik. Presavijte ga na trećine (kao slovo), okrenite za 90 stepeni i ponovite još 3 do 5 puta. (Ako u bilo kom trenutku puter počne da bude mekan, ohladite ga u frižideru ili zamrzivaču dok ne postane čvrst.) Čvrsto umotajte i ohladite još 1 sat, a zatim podelite testo na pola i razvaljajte svaki deo na debljinu od oko pola centimetra, u obliku dugog pravougaonika (približno 25 cm širine i 50 cm dužine).
Isecite testo na dugačke, tanke trouglove. Urolajte od širokog do šiljastog kraja, stavljajući vrh ispod kroasana. Stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte ga najlonskom folijom i ostavite da se stegne dok se ne udvostruči (1 do 2 sata). Zagrejte rernu na 190 stepeni C i premažite kroasane razblaženim jajetom. Pecite 15 do 20 minuta, ili dok ne ne narastu i porumene. Možda ćete želeti da napravite i najmekše domaće kroasane.
Pročitajte kako se prave domaći kroasani sa šunkom i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa