Sastojci:
- 180 ml vode
- 20 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca
- 30 g šećera
- 2 jajeta
- 140 ml jogurta
- 700 g brašna
- 14 g soli
- 350 g putera
- šunka
- sir na listiće
- feta sir
- 1 žumance + 1 kašika vode
Recept za kroasane sa šunkom i sirom:
Kako biste napravili kroasane sipajte vodu u šerpu, ubacite kvasac, šećer, jogurt, brašno, jaja i so i umutite mikserom za testo ili ručno. Formirajte loptu od testa, prekrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Podelite testo na 12 jednakih komada i uvaljajte svaki komad u lopticu pa ostavite da odstoji 10-14 minuta. Svaku lopticu razvaljajte u palačinku. Preko nje narendajte hladan puter pa poklopite drugom razvaljanom palačinkom od testa i opet narendajte puter. Ponovite postupak dok ne istoršite sve testo, umotajte u najlon i ostavite da odmori, pa stavite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte oklagijom na veličinu tepsije.
Isecite testo po dužini na 4 trake, pa stavite na donji teo svake trake sir na listiće, preko njega šunku i zatim urolajte u rolnicu, isecite i nastavite tako sa svakom trakom testa. Poređajte rolnice na pleh i ostavite da odmore 45 minuta pokrivene najlonskom folijo m. Nakon toga premažite mešavinom žumanca i vode i pospite feta sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, 30 minuta. Izvadite iz rerne i uživajte. Ako vam se dopadnu kroasani, možda ćete želeti da napravite i domaće kroasan kiflice.
Pročitajte i kako se pravi lisnata kroasan pogača
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem