Originalni recept za austrijske buhtle sa džemom

Buhtle sa džemom svojim mirisom nas vraćaju u detinjstvo, a prema ovom originalnom receptu će vam sigurno uspeti.

Shutterstock

Sastojci:

  • 150 ml toplog mleka
  • 1 ½ kašičica (5 g) aktivnog suvog kvasca
  • 40 g šećera
  • 1 veliko jaje
  • 77 g otopljenog putera
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice soli
  • 325 g višenamenskog brašna
  • oko 5 kašika džema od kajsije
  • 3 kašike rastopljenog putera za tiganj
  • šećer u prahu za posipanje

Recept za austrijske buhtle sa džemom:

Za buhtle u velikoj posudi za mešanje pospite kvasac preko toplog mleka i ostavite ga na 10 minuta da se rastvori i aktivira. Umutite mutilicom šećer, jaje, otopljen (malo ohlađen) puter, ekstrakt vanile i so. Umešajte oko 200 g brašna da dobijete gustu smesu i snažno mešajte da ne ostanu grudvice.

Čvrstom drvenom kutlačom postepeno umešajte ostatak brašna. Kada se svi sastojci sjedine, mesite ivice ka sredini nekoliko minuta, dok je testo u posudi. Testo će biti lepljivo, ali uzdržite se od dodavanja brašna. Pomaže ako nauljite ruke pre nego što počnete da mesite. Mesite dok ne postane glatko, oko 5 minuta.

Ostavite testo da naraste pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči (oko 3/4 do 1 sat). Prebacite ga potom na malo pobrašnjenu površinu i podelite na 12 jednakih delova. Komade testa koje ne koristite odmah držite pokrivene.

Umesite ivice svakog komada testa ka sredini nekoliko puta tako da dobijete lepu loptu sa glatkom površinom na donjoj strani. Spljoštite svaku loptu dlanom u krug prečnika oko 8 cm, tako da sredina bude nešto deblja od ivica. Sve ovo možete da uradite bz dodatnog brašna. Ako se testo i dalje lepi za radnu površinu, dodajte malo.

Stavite 1 kašičicu džema od kajsije (ne više) u centar svakog kruga. Umotajte testo oko fila, stegnite ga i dobro ga zatvorite. Ponovo zaoblite buhtlice. Ako koristite previše punjenja, teško ih je zamotati. Takođe izbegavajte da vam se džem zaglavi po ivicama, jer ih je na ovaj način gotovo nemoguće zapečatiti. Stavite svaku buhtlu sa zatvorenom stranom nadole na lagano pobrašnjenu površinu dok ne završite sa punjenjem.

Stavite oko 2 ½ kašike otopljenog putera (možda će vam biti potrebno i malo više) u malu činiju. Tepsiju za pečenje premažite otopljenim puterom, toliko da bude premazana. Stavite svaku buhtlicu u činiju sa puterom i premažite, pa ih zgusnuto poređajte u tepsiju.

Ostavite da po drugi put narastu oko 20-30 minuta na toploj sobnoj temperaturi. U ovom koraku je najbolje pokriti celu tepsiju poklopcem ili prozirnom folijom. Ako imate prilično plitku tepsiju, nemojte pokrivati buhtle, jer će se zalepiti za plastičnu foliju. Ako niste mogli da ih pokrijete i izgledaju kao da su suve pre pečenja, možete ih drugi put premazati otopljenim puterom.

Pecite ih na 190 °C u prethodno zagrejanoj rerni (u sredini) oko 25 minuta (minimalno 20 minuta). Kada dobiju zlatno-braon boju, izvadite ih iz rerne. Ostavite da se ohlade 5-10 minuta i servirajte ih posute šećerom. Možda ćete želeti da napravite i savršene buhtle sa sirom.

Pročitajte kako se prave buhtle sa višnjama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Slatko pecivo punjeno nutelom   Instagram/archersfood

StvarUkusa