Na jugu Srbije ovo pecivo se zove kravajčići, a u nekih krajevima to su i buhtle. Kako god da ih zovete ovo je predivno pecivo koje nam budi najlepše uspomene iz detinjstva kada su naše mame i bake mesile za doručak. Nekada se u seoskom domaćinstvu podrazumevalo da se za doručak posluži domaći hleb ili pogača sa sirom. Sada možete da mažete šta želite na kravajčiće jer mogu da se jedu slatki ili slani.

Ove lepinje možete da punite sa nekim sirom, ali možete da napravite prazne, pa onda da na njih mažete džem, krem sir, nutelu... Služite sa paradajzom, jer je on ima brojne prednosti za naše zdravlje. Višak testa možete da ostavite u frižideru, pa sutradan da ispečete da imate svež hleb 2 dana. 

Sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 200 g integralnog brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 5-6 kašika otopljene masti ili ulja
  • 400-500 ml mlake vode
  • 1 kašika soli

Priprema:

Brašno i so pomešajte. Zatim napravite udubljenje u sredini, izmrvite kvasac, sipajte vodu i mast ili ulje i zamesite testo, pa ostavite da naraste. Zatim ponovo premesite i ostavite da naraste. Gotovo testo podelite na loptice veličine po želji i ređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite testo da još jednom naraste dok se rerna ugreje. Pospite sa baš malo brašna i pecite na 200°C nekih 35 minuta. Uvijte u krpu. 

Recept poslala Tanja Đorđević