Sastojci za 250 g sira:
– 1 litar mleka (viši sadržaj masnoće u mleku, time je bolje)
– o,5 litara nemasnog kefira ili jogurta
– 1 jaje
– 1 kašičica soka od limuna
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica šećera
Pročitajte i Kako da napravite mocarela sir
Priprema:
1. Mleko naspite u šerpu, stavite na vatru i stalno mešajte. Pre ključanja dodajte so i šećer.
2. U pripremljenu smesu odmah sipajte kefir (jogurt) sobne temperature i mešajte dok se mleko ne zgrudva.
3. Uzmite praznu šerpu i stavite đevđir na nju. Na đevđir stavite gazu u nekoliko slojeva i preručite smesu u đevđir.
4. Povremeno promešajte smesu da bi surutka brže iscurela, ali ne pritiskajte smesu. Dobićete ujednačen i vlažan sir.
5. Umutite jaja sa sokom od limuna i dodajte tokom mućenja sir. Mutite sve dok smesa ne postane kremasta.
6. Sir ostavite u frižider da odstoji 12 sati i nakon toga možete da ga goristite.
Pročitajte i Kako da napravite sir maskarpone
Na kraju pripreme (pre stavljanja u frižider) možete u sir dodati peršun i iseckani beli luk i dobićete fantastičan namaz za sveži hleb ili tost.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Femina
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem