Sastojci za 250 g sira:

– 1 litar mleka (viši sadržaj masnoće u mleku, time je bolje)

– o,5 litara nemasnog kefira ili jogurta

– 1 jaje

– 1 kašičica soka od limuna

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica šećera

Pročitajte i Kako da napravite mocarela sir

Priprema:

1. Mleko naspite u šerpu, stavite na vatru i stalno mešajte. Pre ključanja dodajte so i šećer.

2. U pripremljenu smesu odmah sipajte kefir (jogurt) sobne temperature i mešajte dok se mleko ne zgrudva.

3. Uzmite praznu šerpu i stavite đevđir na nju. Na đevđir stavite gazu u nekoliko slojeva i preručite smesu u đevđir.

4. Povremeno promešajte smesu da bi surutka brže iscurela, ali ne pritiskajte smesu. Dobićete ujednačen i vlažan sir.

5. Umutite jaja sa sokom od limuna i dodajte tokom mućenja sir. Mutite sve dok smesa ne postane kremasta.

6. Sir ostavite u frižider da odstoji 12 sati i nakon toga možete da ga goristite.

Pročitajte i Kako da napravite sir maskarpone

Na kraju pripreme (pre stavljanja u frižider) možete u sir dodati peršun i iseckani beli luk i dobićete fantastičan namaz za sveži hleb ili tost. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici -  Stvar ukusa

Izvor: Femina