Buhlte su mnogima bile omiljeni slatkiš iz detinjstva, koji su nam uglavnom pravile naše bake. Umesto uobičajenog punjenja sa džemom od kajsija ili čokoladom, ovaj recept je za buhtle sa višnjama. Pripremljene na ovaj način po starinskom receptu biće savršeno vazdušaste, a uspeće i ukoliko niste previše iskusni u mešenju.
Za testo:
- 600 g brašna
- 140 g maslaca
- 4 žumanca
- 1 celo jaje
- 15 g kvasca
- 150 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 300 g višanja
- 2 kašike šećera
Priprema:
Kvasac izmrvite, pomešajte ga s zagrejanim mlekom i malo šećera i ostavite da se aktivira. Omekšali maslac umutite sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a potom dodajte žumanca i jedno celo jaje. Smesu dobro umutite da bude kremasta, pa dodajte kvasac. Postepeno sipajte brašno, ubacite so, a ako ima potrebe dodajte još malo mleka. Zamesite testo tako da bude glatko i da se odvaja od posude. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se udvostruči. Nakon toga ponovo ga premesite, pa ga oklagijom razvucite, ali da ne bude previše tanko. Secita ga na kvadrate 8x8 cm. Očišćene višnje pomešajte s šećerom i ostavite ih da puste vodu. Nakon toga dobro ih ocedite, pa punite svaki kvadrat sa kašikom fila. Zatvorite ivice i rukama oblikujte loptice. Ređajte ih u podmazan pleh, pokrijte krpom i ostavite da odmore još pola sata. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostavite da se prohlade, pa ih po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem