Sezona kajsija je sada u punom jeku i trebalo bi ovo ukusno voće iskoristiti na najbolji mogući način. Domaći džem od kajsija bez šećera je idealan za zimnicu, a neverovatno je zdrav i ukusan te u njemu mogu da uživaju i dijabetičari.

Da biste napravili ovaj džem potrebne su vam samo izuzetno zrele kajsije.

Sastojci:

  • 2 kg kajsija

Priprema:

Kajsije dobro operite, očistite ih od koštica i ukoliko na kori ima nekih oštećenja ili flekica odtranite nožem. Isecite ih na četvrtine, pa ih stavite u dublju šerpu. Kuvajte na umerenoj vatri uz često mešanje. Kada uvri sva tečnost i povučete varjaču po posudi treba na dnu da vidite trag. Tada je džem gotov. Šerpu sklonite sa ringle i ostavite da se malo prohladi. Još uvek vruć džem sipajte u prethodno sterilisane tegle, zatvorite ih poklopcem i okrenite naopako. Ostavite tako dok se džem skroz ne ohladi. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa