Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kvasac u prahu
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 1 jaje
- 3 kašičice kisele pavlake
- 2 kašičice alkoholnog sirćeta (da bi bile mekše)
- 2 kašičice ulja
- ulje za prženje (najbolje suncokretovo, jer je neutralnog ukusa)
Kako se prave mekike:
Ako želite da mekike budu još mekše, možete dodati malo više pavlake ili malo jogurta u testo. Sirće u testu pomažu da mekike budu mekše i da se manje upijaju u ulje.
U mlako mleko rastvorite šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne aktivira. U posudi pomešajte brašno, so, kiselu pavlaku, sirće, ulje i jaje. U to dodajte mleko sa kvascem i počnite da mesite testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Pokrijte posudu krpom i ostavite da odstoji 1 sat, dok testo ne naraste (barem duplo).
Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Razvucite ga oklagijom na debljinu od oko 1 cm. Isecite ga u obliku krugova, kvadrata ili pravougaonika, prema želji. Možete koristiti čašu ili neki okrugli predmet za oblikovanje krugova.
U šerpi zagrejte ulje i mekike pržite sa obe strane. Kada su gotove, stavite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja. Ako želite, možete ih peći i u rerni na 180°C, oko 15-20 minuta, umesto prženja.
Bonus video