Najbolji recept za mekike sa kefirom

Mekike sa kefirom su mekane, vazdušaste i jednostavne za pripremu — savršen izbor za početak dana.
Recept za mekike sa kefirom Foto: Printscreen/Youtube/PAZANDA ZAMIRA

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šolja kefira
  • 2 – 2,5 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Mekike su omiljeni srpski specijalitet koji nas uvek podseća na detinjstvo i porodična okupljanja. Mekane, vazdušaste i blago hrskave, mekike su savršene za doručak, užinu ili večeru. Ovaj recept trouglaste mekike je jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo sastojaka. Kefir u testu daje posebnu sočnost i laganu kiselkastu notu, koja ih čini još ukusnijim. 

Savet:

Pržite mekike na srednje jakoj temperaturi, da se dobro ispeku iznutra, a da spolja ne izgore. Ako je ulje previše vruće, mekike će se brzo zapeći spolja, a ostati sirove iznutra. Takođe, nemojte ih pritiskati varjačom dok se prže, da bi ostale vazdušaste i mekane.

Umutite jaje sa solju i šećerom. Dodajte kefir i promešajte. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte suve sastojke u tečne i zamesite meko, glatko testo. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik, debljine oko 0,5 cm. Isecite testo na trouglove. Pržite mekike u dubokom, zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane (oko 2-3 minuta po strani). Vadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Poslužite tople, same ili sa omiljenim namazom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Slatke mekike uvaljane u šećer Izvor: Instagram/Cookist wow