Recept za pite nam dolaze još iz antičke Grčke, a tada su domaćice same razvlačite testo i pravile domaće kore. Danas je priprema mnogo lakša jer možete da kupite gotove kore, a često se koristi i lisnato testo. Danas vam predlažemo da napravite pitu od lisnatog testa punjenu krompirom i prazilukom.
Sastojci:
- Za koru:
- 500 g lisnatog testa
- 2-3 praziluka
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 2 krompira
- 110 g feta sira
- 50 g mocarela sira
- 1/2 šolje pavlake
- 1 kašičica origana
- Za premaz:
- 1 jaje
- 2-3 kašike mleka
- Još:
- 1/4 šolje balzamika
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica meda
- malo senfa
Recept za pitu sa krompirom i prazilukom:
Operite praziluk i isecite na kolutove. Propržite ih u tiganju u kojem ste zagrejali ulje dok ne omekša. Posolite i promešajte, pa dodajte sitno seckani beli luk, pa ostavite na šporetu još minut. Isključite šporet. U šerpi zagrejte vodu i kada proključa dodajte krompir isečen na tanke kolutove. Ostavite da omekša nekih 15-20 minuta. Procedite krompir, pa prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pospite origanom i lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte izmrvljenu fetu, pa dodajte pavlaku i sjedinite. Pospite origanom i biberom. Lisnato testo razvucite i stavite na pleh obložen pek papirom. Preko stavite smesu od sira, pa pospite rendanu mocarelu. Zatim dodajte praziluk i na kraju i krompir. Preklopite testom, ali tako da je ne zatvorite celu. Premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta, a onda povećajte temepraturu na 200°C i pecite još 15 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi nekih 10 minuta, pa prelijte glazurom koju ste napravili tako što ste pomešali balzamiko, maslinovo ulje, senf i med.
Pročitajte i ovo: Pita sa sirom, šunkom i tikvicama u lisnatom testu
BONUS VIDEO:
StvarUkusa