Domaća pita sa sirom od lisnatog testa popularna je na našim prostorima, a bez mnogo truda možete da napravite odlično lisnato testo, umesto da kupujete gotovo. Možda ćete želeti da vidite i kako se pravi izlivena pita sa feta sirom i spanaćem. Domaća pita sa sirom se pravi sa fetom, iako vi možete da stavite sir po želji. Evo kako da napravite domaću pitu sa sirom od lisnatog testa!

Sastojci:

Za lisnato testo:

  • 1 kg brašna, plus dodatno za posipanje
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • 400 ml vode
  • 430 g putera, rastopljenog, (ili 250 ml ulja ako želite)

Za fil:

  • 1 veliki luk, iseckan
  • 2 praziluka, iseckana
  • 4 čena belog luka, mlevena
  • 8 komadića slanine, dimljene, seckane
  • 200 g fete, izmrvljene
  • 1 šaka peršuna, grubo iseckanog
  • 1 kap ulja, za prženje
  • so
  • biber

Recept za domaću pitu sa sirom od lisnatog testa

12:23
Korak 1

Prosejte brašno

Za domaću pitu sa sirom od lisnatog testa, za početak prosejte brašno u veliku činiju i napravite rupu u sredini. Dodajte sirće, so, ulje i polovinu vode i mešajte viljuškom dok ne počne da se sjedinjuje. Dodajte onoliko preostale vode koliko vam je potrebno da napravite testo i izvucite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete meko, ali ne lepljivo testo. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta.

12:28
Korak 2

Napravite fil

U međuvremenu napravite fil. U tiganju na srednje jakoj vatri dinstajte luk, praziluk, beli luk i slaninu na malo ulja (ili putera) dok ne omekšaju i ne porumene. Umešajte feta sir i peršun i obilno začinite. Prebacite u činiju i ostavite da se ohladi.

12:28
Korak 3

Razvaljajte testo

Rukama razvaljajte testo u kobasicu i isecite na 10 delova. Uzmite komad testa i pokrijte preostalih 9 komada prozirnom folijom da se ne osuši. Razvaljajte testo što je moguće tanje u veliki pravougaoni oblik, a zatim ga rukama lagano razvucite dalje. U idealnom slučaju, testo bi trebalo da bude dovoljno tanko da se kroz njega vidi vaša ruka. Kada je testo onoliko tanko koliko možete da ga napravite, premažite list testa otopljenim puterom/uljem i pokrijte prozirnom folijom. Sledeći komad razvaljajte na isti način, uklonite prozirnu foliju sa prvog lista, a drugi stavite preko vrha. Obilno premažite još otopljenim puterom i vratite list prozirne folije. Nastavite dok se sve testo ne razvalja i premažete ga otopljenim puterom, i dok ne dobijete 10 slojeva.

12:28
Korak 4

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 220°C. Stavite lisnato testo ispred sebe, horizontalno, i odsecite ivice testa da napravite uredan pravougaonik. Kašikom stavite fil u liniju nekoliko santimetara od ivice fila koji vam je najbliži. Čvrsto umotajte u dugačku kobasicu i, sa šavom ispod, umotajte kobasicu u čvrst obruč. Namažite puterom okruglu tepsiju, dovoljno veliku da pita dobro stane u posudu. Na vrh pite premažite još otopljenog putera i pospite malo soli i bibera. Ponovite sa svim drugim listovimatesta i ređajte unutar tepsije, u krug. Stavite pitu u rernu i pecite 20 minuta.

12:29
Korak 5

Pecite i servirajte

Smanjite temperaturu rerne na 180°C i nastavite da pečete još 20 minuta. Ostavite da se hladi 15-20 minuta pre nego što pažljivo prebacite pitu na tanjir za serviranje. Isecite na kriške za serviranje. Uživajte u domaćoj piti sa sirom od lisnatog testa.

Pročitajte kako da napravite pitu sa sirom koja izgleda kao najlepša pogača

BONUS VIDEO

DEJVID BEKAM SPREMA PASTIRSKU PITU Instagram/victoriabeckham

StvarUkusa/L.S.