Recept za jednostavnu pitu od heljde sa sirom i kajmakom

Pita od heljde priprema se na tradicionalan način, uz malo masti i vrlo je mekana i sočna.

Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 300 ml mleka
  • 1,5 kašika masti
  • 9 kašika heljdinog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 200 g tvrdog belog sira
  • 3 kašike kajmaka

Recept za jednostavnu pitu od heljde:

Kako biste napravili pitu od heljde prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. Zatim umutite jaja, mast, mleko, brašno i sodu bikarbonu, dok ne dobijete malo ređu smesu. Sir dobro usitnite i pomešajte sa kajmakom.

Sipajte 3 kutlače testa u vatrostalnu činiju, koju ste prethodno premazali mašću. Stavite na 3 minuta u rernu, sa ventilatorom. Čim se na površini stvori korica izvadite iz rerne i pospite polovinom sira, zalijte testom i ponovite proces. Nakon 3 minuta opet izvadite, pospite drugom polovinom mešavine sira i prelijte ostatkom testa.

Pecite na 200 stepeni oko dvadeset minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi, isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama.

Pročitajte i kako da napravite slatku pitu od pasulja

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi  Instagram/eczdytincibulut

StvarUkusa