Pita bez kora sa bogatim filom od šunke, mocarele i kuvanih jaja pravi se jednostavno, a rezultat je sočno i mekano testo puno ukusa. Ova pita je pogodna za doručak, večeru ili kao posluženje kada očekujete goste. Nema razvlačenja i komplikacije – sve se sprema brzo u jednom plehu.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: pita
Porcije: 6–8
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 35 minuta
Ukupno vreme: oko 55 minuta
Težina: lako
Sastojci:
Za testo:
- 3 jajeta
- 120 ml šolje ulja
- 480 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 1/2 šolje brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Za fil:
- 200 g šunke
- 250 g mocarele
- Masline po ukusu
- 1 srednji crni luk
- 3 tvrdo kuvana jaja
Priprema:
Priprema testa:
Umutite jaja sa uljem, mlekom, soli i šećerom. Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjedinite testo. U nauljen pleh sipajte polovinu pripremljenog testa.
Priprema fila:
Rasporedite sitno seckanu šunku, mocarelu, luk, masline i kuvana jaja isečena na kriške. Prelijte ostatkom testa tako da fil bude lepo pokriven. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne dobije zlatnu koricu.
Ova pita sa kuvanim jajima je odlična i za posluženje na slavljima, jer se lako seče i lepo izgleda na stolu.
Bonus video