Sastojci:
- 600 g krompira
- 1 šargarepa
- 4 kuvana jajeta (3 za salatu, 1 za dekoraciju)
- 1 pileći batak bez kostiju (pržen ili pečen)
- 1 konzerva mariniranih pečuraka
- 130 g tvrdog sira
- 4 kašičice majoneza
- 3 lista bosiljka
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 crna maslina
- 10 grančica vlašca
- So, mleveni crni biber, paprika po ukusu
Priprema:
Slane torte ne moraju da podrazumevaju kore, pečenje i složene pripreme. Ova varijanta se pravi od pirea, salate od mesa i povrća, i slaže u kalup kao prava torta – jednostavna, a izgleda svečano. Idealna je za posluženje kad želite da iznenadite goste nečim neobičnim, ali lako dostupnim.
Oljuštite krompir, iseckajte na kocke i skuvajte u slanoj vodi dok ne omekša. U međuvremenu, skuvajte i jaja dok ne budu tvrdo kuvana.
Skuvani krompir ispasirajte u pire, dodajte sitno seckani vlašac, so, biber i maslinovo ulje. Dobro promešajte i utisnite polovinu pirea na dno kalupa sa odvojivim stranicama, ravnomerno raspoređujući.
Pileći batak ispecite i iscepkajte na manje komade. Šargarepu i kuvana jaja narendajte, a pečurke sitno iseckajte.
U velikoj činiji pomešajte pečurke, jaja, šargarepu, piletinu, narendani sir, majonez, sitno seckani bosiljak i beli luk. Začinite paprikom, biberom i po potrebi još soli. Rasporedite pripremljenu salatu preko sloja pirea u kalupu. Preostali pire utisnite na vrh, ravnomerno ga raspoređujući da prekrije salatu. Dekorišite sa malo pečuraka, i preostalim jajetom. Jaje isecite po dužini na pola, od crne masline napravite oči i nos za miša, a od sira uši. Ostavite tortu u frižider da se stegne najmanje jedan sat pre služenja.
Bonus video
