Sastojci:
- 2–3 krompira
- 1 konzerva sardine u ulju (240 g)
- 2 šargarepe
- 2 krastavca
- 120 g sira (feta ili tvrdog sira, po ukusu)
- 5 jaja
- Majonez – po potrebi (za premaz između slojeva)
- 1 mala cvekla (kuvana)
- 1 crni luk
- Peršun – za dekoraciju
Za marinadu od luka:
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- 2 kašike vinskog sirćeta (ili limunovog soka, 9%)
Priprema:
Ova salata nije samo osvežavajuća i zasitna, već i vizuelno atraktivna – slojevita, šarena i puna ukusa. Spoj povrća, jaja, ribe i sira daje pun obrok u formi salate koja se rado služi na svečanom stolu.
Marinirajte crni luk: Sitno iseckajte luk i prelijte marinadom od sirćeta, šećera i soli. Ostaviti da odstoji 10 - 15 minuta da omekša.
Skuvajte krompir, jaja, šargarepu i cveklu. Sve oljuštite, a povrće izrendajte, jaja narendajte na žumance i belance posebno. Sardinu izgnječite viljuškom, a ako je riba u komadima, odstranite kosti.
Cveklu ocedite od viška tečnosti i tu tečnost sačuvajte pa pomešajte par kašika sa polovinom rendanih belanaca. to će vam koristiti za dekoraciju.
Na tanjir stavite čašu u sredinu, pa obruč oko tanira. Čaša će služiti kao vodič za slojeve, a kasnije ćete je jednostavno ukloniti i dobiti oblik salate kao cvet.
Redosled slaganja slojeva:
- Rendani krompir (posoliti po ukusu i malo premazati majonezom) – staviti prvi sloj oko čaše
- Majonez
- Izgnječena sardina
- Marinirani crni luk
- Majonez
- Rendana šargarepa
- Seckani krastavci
- Majonez
- Rendani sir
- Majonez
- Rendana žumanca
- Preko žumanaca stavljajte naizmenično "žbuniće" od belanaca (bela i obojena cveklom), između stavite peršun
Dekoracija: Kada se slože svi slojevi, pažljivo uklonite čašu iz sredine i salata će dobiti oblik cveta.
Stavite u frižider da se stegne pre služenja.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini