Sastojci:

Za palentu:

  • 125 g palente (kukuruznog griza) 
  • 500 ml vode 
  • kocka za supu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat suvog ruzmarina
  • Malo maslinovog ulja za četkanje pre pečenja

Za sos od avokada:

  • 1 zreo avokado
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašika jogurta 
  • So i biber po ukusu
  • Malo sitno seckanog belog luka ili svežeg začina (peršun, bosiljak) po želji

Priprema:

Ako tražite brz, lagan i zdrav obrok ovaj recept je pun pogodak! Hrskava palenta spolja, mekana iznutra, uz osvežavajući kremasti sos od avokada, pravi je dokaz da obrok može biti i jednostavan i preukusan.

Savet:

Ako želite dodatnu hrskavost, palentu možete i zapeći u tiganju na suvoj nelepljivoj površini, uz vrlo malo ulja. Sos možete poslužiti i kao namaz ili umak uz druge povrćne štapiće.

U šerpi zagrejte vodu s kockom za supu i prstohvatom ruzmarina. Kada provri, polako dodajte palentu uz stalno mešanje. Kuvajte uz neprestano mešanje 5–7 minuta, dok se ne zgusne i ne postane glatka.Sklonite sa ringle, dodaj maslinovo ulje i dobro promešajte.

Toplu palentu razlijte u plitku posudu obloženu papirom za pečenje i poravnajte (visina da bude oko 1–1,5 cm). Kada se potpuno ohladi i stegne (oko 10 minuta u frižideru), isecite na štangle. Premažite komade palente maslinovim uljem i pecite u rerni na 200 °C (oko 15 minuta po strani) dok ne postanu zlatne i hrskave.

Za umak: U činiji ispasirajte avokado, dodajte limunov sok, jogurt, so, biber i po želji beli luk ili sveži začin. Mešajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Bonus video

Recept za punjeni avokado Izvor: Recept za punjeni avokado