Sastojci:
Za palentu:
- 125 g palente (kukuruznog griza)
- 500 ml vode
- kocka za supu
- 1 kašika maslinovog ulja
- Prstohvat suvog ruzmarina
- Malo maslinovog ulja za četkanje pre pečenja
Za sos od avokada:
- 1 zreo avokado
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašika jogurta
- So i biber po ukusu
- Malo sitno seckanog belog luka ili svežeg začina (peršun, bosiljak) po želji
Priprema:
Ako tražite brz, lagan i zdrav obrok ovaj recept je pun pogodak! Hrskava palenta spolja, mekana iznutra, uz osvežavajući kremasti sos od avokada, pravi je dokaz da obrok može biti i jednostavan i preukusan.
U šerpi zagrejte vodu s kockom za supu i prstohvatom ruzmarina. Kada provri, polako dodajte palentu uz stalno mešanje. Kuvajte uz neprestano mešanje 5–7 minuta, dok se ne zgusne i ne postane glatka.Sklonite sa ringle, dodaj maslinovo ulje i dobro promešajte.
Toplu palentu razlijte u plitku posudu obloženu papirom za pečenje i poravnajte (visina da bude oko 1–1,5 cm). Kada se potpuno ohladi i stegne (oko 10 minuta u frižideru), isecite na štangle. Premažite komade palente maslinovim uljem i pecite u rerni na 200 °C (oko 15 minuta po strani) dok ne postanu zlatne i hrskave.
Za umak: U činiji ispasirajte avokado, dodajte limunov sok, jogurt, so, biber i po želji beli luk ili sveži začin. Mešajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini