Sastojci:

Za salatu:

  • 500 g pilećeg filea (sirovog)
  • 3 kuvana krompira 
  • 1 crni luk 
  • 150 g topljenog sira
  • 5 kuvanih jaja
  • 1 konzerva kukuruza
  • 250 g majoneza
  • So i biber po ukusu

Marinada za pileći file:

  • 1 litar vode
  • 1 lovorov list
  • slatka mlevena paprika, biber
  • 2 kašičice soli
  • pola kašičice šećera

Marinada za luk:

  • pola kašičice soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika sirćeta 
  • Hladna voda

Priprema:

Ako volite bogate i kremaste salate koje su istovremeno izdašne i dekorativne, ova slojevita pileća salata biće pun pogodak! Savršeno se uklapa u svečane prilike, ali i kao specijalitet za porodične ručkove. Njen puni ukus dolazi od sočno mariniranog pilećeg mesa, nežnog krompira, hrskavog luka i topljenog sira, sve povezano laganim slojevima majoneza.

Saveti za najbolji ukus:

Pileći file mariniran na ovaj način biće neverovatno sočan i mekan.

Luk možete isprati hladnom vodom pre dodavanja u salatu ako želite blaži ukus.

Ukoliko želite, majonez možete zameniti grčkim jogurtom za laganiju varijantu.

Mariniranje i priprema mesa: U šerpu sipati litar vode, dodati lovorov list, mlevenu papriku, biber u zrnu, so i šećer. Prokuvati minut, pa ubaciti pileći file. Kuvati 2 minuta od ključanja, zatim skloniti sa ringle i ostaviti meso u vodi 1 sat kako bi postalo mekano i sočno. Nakon toga, rukama ga razdvojiti na vlakna.

Mariniranje luka: Crni luk iseći na brkove i staviti u činiju. Dodati so, šećer i sirće, pa preliti hladnom vodom. Sve promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta, zatim ocediti.

Sastavljanje salate: Na tanjir naneti tanki sloj majoneza. Krompir izrendati na krupno i rasporediti kao prvi sloj, začiniti solju i biberom, pa premazati majonezom. Kao drugi sloj staviti vlaknasti pileći file. Preko mesa rasporediti marinirani luk i premazati majonezom. Skuvati jaja, odvojiti belanca i žumanca. Prvo narendati žumanca i dodati sloj majoneza. Dodati oceđeni kukuruz i ponovo premazati majonezom. Topljeni sir prethodno staviti u zamrzivač na 30 minuta, zatim ga izrendati i naneti kao sledeći sloj. Premazati majonezom. Na kraju, narendati belanca kao završni sloj i oblikovati ivice salate. Salatu ostaviti u frižideru nekoliko sati pre služenja kako bi se ukusi lepo sjedinili.

Bonus video

Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor:  Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako