Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 4 veća krompira
  • 2 šake (ili kocke) zamrznutog spanaća (odlediti i ocediti)
  • 100 g sira (feta, mladi sir ili neki po izboru)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike skroba (krompirov ili kukuruzni)
  • 40 g starog hleba (sitno izmrvljen) za smesu + plus još za valjanje pljeskavica
  • So, biber, crvena paprika (slatka ili ljuta)
  • Kašičica putera (za spanać)
  • Ulje za prženje

Za sos:

  • 2 kašike grčkog jogurta
  • 1 kašika majoneza
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Ako volite jela koja spajaju jednostavne sastojke u nešto potpuno novo i neodoljivo, onda su ove punjene pljeskavice od krompira baš za vas. Hrskave spolja, mekane i tope se u ustima iznutra – zahvaljujući bogatom punjenju od spanaća i sira. Idealan su izbor za ručak bez mesa, večeru uz sezonsku salatu ili kao predlog za posluženje kada vam dođu gosti. 

Možete ih pripremiti unapred, čak i zamrznuti, a kad dođe vreme – samo ih stavite na tiganj i poslužite uz omiljeni prilog. Jednostavno, brzo i jako ukusno.

Savet:

Obavezno dobro ocedite spanać i ohladite fil pre punjenja – tako ćete lakše oblikovati pljeskavice bez raspadanja.

Skuvajte krompire, oljuštite i izgnječite ih dok su još topli. Ostavite da se ohlade.

Na malo putera prodinstajte sitno seckan luk i beli luk, dodajte spanać i dinstajte dok višak tečnosti ne ispari. Ohladite.

Pomešajte krompir sa skrobom, začinima i mrvicama starog hleba. U ohlađeni spanać dodajte izmrvljen sir i promešajte. Uzimajte po malo krompirovog testa, oblikujte u dlanovima pljeskavicu, u sredinu stavite kašičicu fila, zatvorite i formirajte punjenu pljeskavicu. Uvaljajte u prezle pre prženja.

Pržite na srednje jakoj vatri u tiganju sa malo ulja dok ne postanu zlatne i hrskave sa obe strane. Za sos sjedinite sve sastojke i ostavite da se rashladi.

Bonus video

Pljeskavice od krompira i šunke Izvor: Pljeskavice od krompira i šunke