Sastojci:
Za pljeskavice:
- 4 veća krompira
- 2 šake (ili kocke) zamrznutog spanaća (odlediti i ocediti)
- 100 g sira (feta, mladi sir ili neki po izboru)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 3 kašike skroba (krompirov ili kukuruzni)
- 40 g starog hleba (sitno izmrvljen) za smesu + plus još za valjanje pljeskavica
- So, biber, crvena paprika (slatka ili ljuta)
- Kašičica putera (za spanać)
- Ulje za prženje
Za sos:
- 2 kašike grčkog jogurta
- 1 kašika majoneza
- 1 čen belog luka (izgnječen)
- So i biber po ukusu
Priprema:
Ako volite jela koja spajaju jednostavne sastojke u nešto potpuno novo i neodoljivo, onda su ove punjene pljeskavice od krompira baš za vas. Hrskave spolja, mekane i tope se u ustima iznutra – zahvaljujući bogatom punjenju od spanaća i sira. Idealan su izbor za ručak bez mesa, večeru uz sezonsku salatu ili kao predlog za posluženje kada vam dođu gosti.
Možete ih pripremiti unapred, čak i zamrznuti, a kad dođe vreme – samo ih stavite na tiganj i poslužite uz omiljeni prilog. Jednostavno, brzo i jako ukusno.
Skuvajte krompire, oljuštite i izgnječite ih dok su još topli. Ostavite da se ohlade.
Na malo putera prodinstajte sitno seckan luk i beli luk, dodajte spanać i dinstajte dok višak tečnosti ne ispari. Ohladite.
Pomešajte krompir sa skrobom, začinima i mrvicama starog hleba. U ohlađeni spanać dodajte izmrvljen sir i promešajte. Uzimajte po malo krompirovog testa, oblikujte u dlanovima pljeskavicu, u sredinu stavite kašičicu fila, zatvorite i formirajte punjenu pljeskavicu. Uvaljajte u prezle pre prženja.
Pržite na srednje jakoj vatri u tiganju sa malo ulja dok ne postanu zlatne i hrskave sa obe strane. Za sos sjedinite sve sastojke i ostavite da se rashladi.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini