Sastojci:
Za palačinke:
- 700 g pileće džigerice
- 2 jajeta
- 30 ml ulja
- Paprika, biber, so po ukusu
- pola kašičice praška za pecivo
- 200 ml mleka
- 150 g brašna
Za fil:
- 3 - 4 glavice crnog luka
- 3 - 4 šargarepe
- Majonez po ukusu
- 2 - 4 čena belog luka
- mirođija ili peršun po ukusu
Priprema:
Ova slana torta od pileće džigerice izgleda kao nešto iz bakinog kuvara, ali osvaja svakim zalogajem. Sočne, aromatične palačinke od džigerice se slažu u slojevitu tortu sa bogatim filom od povrća, majoneza i belog luka. Idealan je izbor za slavlje, predjelo ili kao glavno jelo uz salatu.
Priprema smese za palačinke: Očistite džigericu i stavite je u blender zajedno sa jajima, uljem, mlekom, začinima, praškom za pecivo i brašnom. Miksajte dok ne dobijete glatku, ali ne pregustu smesu – kao za deblje palačinke.
Tiganj premažite sa malo ulja i pecite palačinke od smese. Prva će možda biti probna, a ostatak ide lako. Trebalo bi da dobijete oko 8–10 palačinki.
Priprema fila: Sitno iseckajte luk i izrendajte šargarepu, pa prodinstajte na malo ulja dok ne omekšaju i blago porumene. Dodajte sitno seckani beli luk na kraju i ostavite da se ohladi. Umešajte majonez i začine po ukusu. Na kraju dodajte seckani peršun ili mirođiju.
Slaganje torte: Na tanjir stavljajte jednu palačinku, pa premažite filom. Tako redom dok ne potrošite sav materijal. Završavate palačinkom. Po želji možete premazati celu tortu odozgo tanjim slojem majoneza i ukrasiti peršunom ili rendanom šargarepom.
Pečenje (opciono): Možete tortu ubaciti u rernu na 180°C na 10-15 minuta da se sve lepo sjedini i zagreje, ali i ne mora – odlična je i hladna.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda