Sastojci:

Za palačinke:

  • 700 g pileće džigerice
  • 2 jajeta
  • 30 ml ulja
  • Paprika, biber, so po ukusu
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 200 ml mleka
  • 150 g brašna

Za fil:

  • 3 - 4 glavice crnog luka
  • 3 - 4 šargarepe
  • Majonez po ukusu
  • 2 - 4 čena belog luka
  • mirođija ili peršun po ukusu

Priprema:

Ova slana torta od pileće džigerice izgleda kao nešto iz bakinog kuvara, ali osvaja svakim zalogajem. Sočne, aromatične palačinke od džigerice se slažu u slojevitu tortu sa bogatim filom od povrća, majoneza i belog luka. Idealan je izbor za slavlje, predjelo ili kao glavno jelo uz salatu.

Savet:

Ako želite intenzivniji ukus, u fil dodajte malo rendanog kiselog krastavca ili senfa – pravi pogodak uz džigericu!

Priprema smese za palačinke: Očistite džigericu i stavite je u blender zajedno sa jajima, uljem, mlekom, začinima, praškom za pecivo i brašnom. Miksajte dok ne dobijete glatku, ali ne pregustu smesu – kao za deblje palačinke.

Tiganj premažite sa malo ulja i pecite palačinke od smese. Prva će možda biti probna, a ostatak ide lako. Trebalo bi da dobijete oko 8–10 palačinki.

Priprema fila: Sitno iseckajte luk i izrendajte šargarepu, pa prodinstajte na malo ulja dok ne omekšaju i blago porumene. Dodajte sitno seckani beli luk na kraju i ostavite da se ohladi. Umešajte majonez i začine po ukusu. Na kraju dodajte seckani peršun ili mirođiju.

Slaganje torte: Na tanjir stavljajte jednu palačinku, pa premažite filom. Tako redom dok ne potrošite sav materijal. Završavate palačinkom. Po želji možete premazati celu tortu odozgo tanjim slojem majoneza i ukrasiti peršunom ili rendanom šargarepom.

Pečenje (opciono): Možete tortu ubaciti u rernu na 180°C na 10-15 minuta da se sve lepo sjedini i zagreje, ali i ne mora – odlična je i hladna.

Bonus video

Slana torta sa tost hlebom i krem sirom Izvor: Slana torta sa tost hlebom i krem sirom