Sastojci:

Za rusku salatu:

  • 300 g krem sir
  • 300 g sitno iseckane piletine
  • 150 g skuvanog graška
  • 5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
  • 4 sitno iseckana kuvana jaja
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 3 kašike majoneza
  • 2 kašičica senfa
  • 3 struka mladog luka
  • 3 kašike sitno iseckanog vlašca
  • 3 kašike sitno iseckane crvene paprike
  • 1 sitno iseckana šargarepa
  • 1 čen belog luka
  • masline, kiseli krastavac i zelena salata za dekoraciju

Za patišpanj:

Za zeleni patišpanj:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 3 kašike brašna
  • 2 male kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća

Za crveni patišpanj:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 3 kašike brašna
  • 2 male kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike ajvara

Za beli patišpanj:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašika kisele pavlake
  • 3 kašike brašna
  • 2 male kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike sitnog starijeg kravljeg sira
Zašto je korisno da jedete grašak?

Grašak je odličan biljni izvor proteina. Bogat je vlaknima i dobar za varenje. Sadrži velike količine magnezijuma, vitamina K i C, kao i vitamine B kompleksa.

Recept za slanu tortu sa ruskom salatom:

Kako biste napravili slanu tortu, prvo pripremite 4 činije, kao i mikser, žicu za mućenje i sve namirnice na sobnoj temperaturi. Razdvojite belanca od žumanaca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli, pa ih stavite na stranu.

U drugu činiju ubacite žumanca sa prethodno iseckanim i oceđenim spanaćem, dodajte kiselu pavlaku, ulje, prašak za pecivo i brašno i umutite žicom. Lagano dodajte umućena belanca i sve zajedno spojite, pa ostavite na stranu. Isti postupak uradite sa crvenim patišpanjem, dodajući ajvar umesto spanaća. I na treći put napravite smesu dodajući sir umesto ajvara.

Pleh veličine 28cm x 38 cm obložite papirom za pečenje i sipajte svaku smesu u linijama. Protresite pleh da se smese izravnaju i pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 190 stepeni. Pecite 15 do 20 minuta. Kada je patišpanj pečen, prevrnite ga na kuhinjsku krpu odvojite papir za pečenje i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu pripremite fil. Skuvajte šargarepu, grašak i jaja. Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi pa ocedite i ostavite na kuhinjskom papiru da upije višak vode. Kremsir umutite sa kiselom pavlakom, majonezom i senfom. Pomešajte sa ostalim sastojcima i promešajte.

Stavite jedan deo patišpanja na dužu tacnu, preko pažljivo nanesite pola količine ruske salate, preko drugi deo patišpanja i ostatak ruske salate i završite sa korom. Ukrasite sve majonezom, kiselim krastavcima i maslinama. Možda ćete želeti da napravite i slanu tortu sa tikvicama.

Pročitajte kako se pravi slana torta kakvu još niste probali

BONUS VIDEO

Slana torta sa krekerima i 3 vrste sira  Izvor: Slana torta sa krekerima i 3 vrste sira

StvarUkusa