Sastojci:
Za rusku salatu:
- 300 g krem sir
- 300 g sitno iseckane piletine
- 150 g skuvanog graška
- 5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
- 4 sitno iseckana kuvana jaja
- 4 kašike kisele pavlake
- 3 kašike majoneza
- 2 kašičica senfa
- 3 struka mladog luka
- 3 kašike sitno iseckanog vlašca
- 3 kašike sitno iseckane crvene paprike
- 1 sitno iseckana šargarepa
- 1 čen belog luka
- masline, kiseli krastavac i zelena salata za dekoraciju
Za patišpanj:
Za zeleni patišpanj:
- 3 jajeta
- 3 kašike ulja
- 2 kašike kisele pavlake
- 3 kašike brašna
- 2 male kašičice praška za pecivo
- 3 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća
Za crveni patišpanj:
- 3 jajeta
- 3 kašike ulja
- 2 kašike kisele pavlake
- 3 kašike brašna
- 2 male kašičice praška za pecivo
- 3 kašike ajvara
Za beli patišpanj:
- 3 jajeta
- 3 kašike ulja
- 2 kašika kisele pavlake
- 3 kašike brašna
- 2 male kašičice praška za pecivo
- 3 kašike sitnog starijeg kravljeg sira
Recept za slanu tortu sa ruskom salatom:
Kako biste napravili slanu tortu, prvo pripremite 4 činije, kao i mikser, žicu za mućenje i sve namirnice na sobnoj temperaturi. Razdvojite belanca od žumanaca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli, pa ih stavite na stranu.
U drugu činiju ubacite žumanca sa prethodno iseckanim i oceđenim spanaćem, dodajte kiselu pavlaku, ulje, prašak za pecivo i brašno i umutite žicom. Lagano dodajte umućena belanca i sve zajedno spojite, pa ostavite na stranu. Isti postupak uradite sa crvenim patišpanjem, dodajući ajvar umesto spanaća. I na treći put napravite smesu dodajući sir umesto ajvara.
Pleh veličine 28cm x 38 cm obložite papirom za pečenje i sipajte svaku smesu u linijama. Protresite pleh da se smese izravnaju i pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 190 stepeni. Pecite 15 do 20 minuta. Kada je patišpanj pečen, prevrnite ga na kuhinjsku krpu odvojite papir za pečenje i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite fil. Skuvajte šargarepu, grašak i jaja. Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi pa ocedite i ostavite na kuhinjskom papiru da upije višak vode. Kremsir umutite sa kiselom pavlakom, majonezom i senfom. Pomešajte sa ostalim sastojcima i promešajte.
Stavite jedan deo patišpanja na dužu tacnu, preko pažljivo nanesite pola količine ruske salate, preko drugi deo patišpanja i ostatak ruske salate i završite sa korom. Ukrasite sve majonezom, kiselim krastavcima i maslinama. Možda ćete želeti da napravite i slanu tortu sa tikvicama.
Pročitajte kako se pravi slana torta kakvu još niste probali
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem