Sastojci:

Za kore:

  • 600 g tikvica
  • 200 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje

Za fil:

  • 250 g svežeg sira
  • 3 kašike pavlake
  • 200 g šunke
  • 1 slatka papirka
  • 1 paradajz
  • 2 čena belog luka
  • šaka mirođije

Za ukras:

  • 1 krastavac
  • 4 paradajza
  • 200 g kačkavalja
  • svež peršun
Zašto je korisno jesti mirođiju?

Mirođija ima iznenađujuće zdravstvene koristi. U pitanju je začinska biljka koja je bogata antioksidansima. Izvor je vitamina C, vitamina A i magnezijuma. Bogata je manganom, gvožđem i folatima.

Recept za slanu tortu sa tikvicama:

Kako biste napravili ovu slanu tortu, prvo narendajte 600 g tikvica na krupno rende. U rendane tikvice dodajte 2 jajeta, posolite po ukusu i sve dobro izmešajte. Pobiberite smesu, dodajte 200 g brašna i pola kašičice praška za pecivo. Mešajte sve dok ne dobijete homogeno testo. Stavite ga na zagrejan tiganj sa malom količinom ulja. Od testa formirajte palačinku i pržite na laganoj vatri sa obe strane, ispod poklopca. Trebalo bi da dobijete ukupno 5 palačinki.

Nakon toga počnite da pripremate fil. Iseckajte šaku mirođije. Pomešajte mladi sir, mirođiju, pavlaku, beli luk, posolite, pobiberite i izblendirajte. Isecite 200 g šunke na kockice, kao i papriku i jedan paradajz.

Prvu palačinku od tikvica premažite smesom od sira. Preko toga stavite polovinu iseckane šunke. Pokrijte drugom palačinkom od tikvica. Premažite smesom od sira i odozgo stavite iseckanu papriku. Stavite treću palačinku, takođe premažite smesom od sira i stavite seckani paradajz.

Pokrijte četvrtom palačinkom, premažite smesom od sira i stavite preostalu šunku. Pokrijte petom palačinkom. Premažite celu tortu sa strane i odozgo preostalom smesom od sira. Nakon toga ukrasite tortu. Kačkavalj narendajte na sitno rende i pospite ga po celoj torti. Od paradajza napravite ružu tako što ćete da ga isečete na tanke kriške i poređate u traku tako da se kriške preklapaju. Zatim ih urolajte u cvet i stavite ga u sredinu torte.

Isecite krastavac na tanke trake. Svaku traku krastavca uvijte u spiralu i stavite na tortu. Paradajz približno iste veličine isecite na pola i narežite na tanke kriške. Ukrasite dno torte isečenim paradajzom. Ukrasite i listićima peršuna. Držite u frižideru do serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slanu tortu kakvu još niste probali.

Pročitajte kako se pravi slana torta sa kačkavaljem i tunjevinom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Slana torta od krekera Izvor: Slana torta od krekera

StvarUkusa