Sastojci:

  • 120 g putera, omekšanog
  • 4 kašičice slatke paprike
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice mešavine suvih začina
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 kašičica bibera
  • 4 velika crna luka
  • Sitno seckani svež peršun, za serviranje
Zašto je korisno da jedete crni luk?

Crni luk je deo ljudske ishrane više od 7000 godina. Obiluje vlaknima, a sadrži malo masti i proteina. Sadrži sumpor koji pomaže izgradnji ćelijskih struktura u organizmu, ali i kvercentin koji je moćan antioksidans. Bogat je vitaminom C, folatima i vitaminom B6.

Recept za pečeni sočni i začinjeni luk:

Kako biste pripremili crni luk na ovaj način, prvo postavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 190°. Isecite 4 kvadrata aluminijumske folije. U maloj posudi pomešajte puter, papriku, beli luk u prahu, so, mešavinu suvih začina, majčinu dušicu i biber, dok smesa ne postane glatka.

Oljuštite luk. Odsecite koren i krajeve, tako da luk stoji ravno na radnoj površini. Koristeći oštar nož, isecite središnje jezgro sa vrha svakog luka. Pravite useke nožem u obliku slova x. Ubacite oko 2 kašičice začinjenog putera u sredinu svakog luka, a zatim rasporedite 4 kašike po površi svakog luka. Ostatak začinjenog putera odvojite za serviranje.

Stavite luk u aluminijumsku foliju. Pažljivo savijte foliju da zatvorite svaki luk i naborajte na vrhu. Ređajte ih na neobložen pleh. Pecite luk dok ne omekša u sredini, 55 do 65 minuta. Ostavite da se ohladi 2 minuta pre otvaranja. Premažite sačuvanim začinjenim puterom. Pospite peršunom i uživajte! Ovo može da bude odličan prilog uz meso. Možda ćete želeti da napravite i dimljeni luk punjen piletinom.

Pročitajte i kako se prave čuveni onion rings, prženi kolutići od luka sa posebnim sosom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Francuska supa sa lukom Izvor: Francuska supa sa lukom

StvarUkusa