Sastojci:
Za čorbu:
- 600 g tikvica (2 tikvice)
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna ili celera
- 1 krompir
- 2 kašike biljnog ulja
- 10 g putera
- 200 ml pavlake
- So i biber po ukusu
- Veza svežeg peršuna
Za krutone:
- 5 kriški hleba
- 2 kašičice suvog mlevenog belog luka
- 1–2 kašike biljnog ulja
- 1 kašičica origana ili provansalskih začina
- 1/4 kašičice soli
Priprema:
Lagana, kremasta i puna mirisa leta – ova čorba sa tikvicama je pravi melem za stomak i dušu. Idealna je i kao uvod u ručak i kao lagani večernji obrok.
Oljuštite i naseckajte povrće – luk, šargarepu, peršun, krompir i tikvice. U šerpi zagrejte ulje i puter, pa propržite luk dok ne omekša. Dodajte šargarepu i peršun, pa sve kratko propržite. Ubacite tikvice i krompir, pa nalijte vodom da ogrezne. Posolite, pobiberite i kuvajte dok povrće ne omekša (oko 20 minuta). Kad je sve kuvano, izblendirajte čorbu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Vratite na tiho da provri, pa umešajte pavlaku. Po potrebi dodatno začinite.
Dok se čorba kuva, pripremite krutone: iseckajte hleb na kockice, pomešajte sa uljem, belim lukom u prahu, origanom i solju. Pecite u rerni na 200°C oko 10 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Servirajte čorbu toplu, posutu krutonima i sveže seckanim peršunom.
Bonus video
