Brze pituljice iz rerne: Super su za dane kada nemate puno vremena, gotove su za 15 minuta

Saznajte kako da tokom dana kada nemate puno vremena, za samo 15 minuta napravite brze pituljice iz rerne.
Foto: Shutterstock

Kada vam se prijede toplo, domaće pecivo koje na sto stiže brže nego što biste naručili hranu - ove pituljice su pravi izbor. Spajaju jednostavnost, brzinu i onaj poznati miris iz kuhinje koji podseća na detinjstvo i nedeljna jutra. Bilo da se budite ranije i želite da porodici servirate nešto ukusno ili spremate brzu večeru posle napornog dana, ove pituljice su spas u poslednjem trenutku.

Njihova čar je u tome što su spolja lagano hrskave, iznutra mekane, a nadev možete menjati po raspoloženju. Slane, slatke, posne ili mrsne - uvek uspevaju i uvek nestanu čim se iznesu na sto. 

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pecivo

Porcije/Količina: 4–6 porcija (oko 20 pituljica)

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme pečenja: 12–15 minuta

Ukupno vreme pripreme: 22–25 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 200 ml jogurta (kefir ili kiselo mleko takođe može)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 150 g sira (ili džem za slatku varijantu)
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam ili lan za posipanje

Priprema:

1. korak: Mešanje suvih sastojaka

U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.

2. korak: Dodavanje mokrih sastojaka i mešenje

Dodajte jogurt i ulje, pa zamesite glatko, mekano testo koje se ne lepi za ruke.

3. korak: Razvlačenje testa

Razvucite testo oklagijom na pobrašnjenoj površini, u oblik pravougaonika.

Posni premaz:

Ako pravite posne pituljice, umesto jaja premažite ih sa malo ulja ili mešavinom kašike ulja, kašičice gustina i kašike vode.

4. korak: Stavljanje nadeva

Isecite na kvadrate, dodajte nadev (sir ili džem) i urolajte u male pituljice.

5. korak: Premazivanje

Poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pospite susamom ili lanom.

7. korak: Pečenje

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 12–15 minuta, dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko